RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økern sykehjem skal bli grønt forbilde


Når Økern sykehjem er ferdig rehabilitert, er det blitt Norges største solenergibygg.
Når Økern sykehjem er ferdig rehabilitert, er det blitt Norges største solenergibygg. Foto: Foto: Julie Messel
Økern sykehjem blir Norges største solenergibygg, ferdigstilt i 2014.

ØKERN: – På Økern sykehjem planlegger vi å kutte energibehovet med nær 70 prosent. I tillegg blir det Norges største og mestproduserende solenergibygg med en årlig produksjon på 93 000 kWh, sier administrerende direktør i Omsorgsbygg, Per Morten Johansen.

Han er stolt over sykehjemmet som nå skal rehabiliteres, som Norges mestproduserende solenergibygg.

Les også: Eldre vil bo sammen

Solcellepark

Økern sykehjem i Oslo skal rehabiliteres og Oslo kommune melder nå om at de har fullt fokus på energieffektivisering og egenprodusert strøm. Det innebærer blant annet at sykehjemmet får Norges største solcellepark.

Sykehjemmet skal være et demonstrasjonsbygg i det europeiske forskningsprosjekt Nearly Zero Energy Neighborhoods, ZenN. Sykehjemmet skal rehabiliteres til å bli et svært energieffektivt bygg som produserer strøm til eget forbruk ved hjelp av solenergi. Omsorgsbygg har nå ute en konkurranse om generalentreprise for prosjektet, og bygget skal være ferdig første kvartal 2014.

Omsorgsbygg deltar i EU-prosjektet Nearly Zero Energy Neighborhoods, som er ledet fra Spania. Prosjektet skal se på de tekniske og økonomiske utfordringene ved renovering til miljøvennlige bygg. Også flere tunge norske forskningsmiljøer som SINTEF Byggforsk og NTNU er også med.

– Samarbeid med forskningen er viktig for oss for å sikre oppbygging av kompetanse internt i organisasjonen, samt at vi får tilgang til ypperste ekspertise innen bygg som finnes i Europa, sier Johansen.

To deler

Økern sykehjem består i utgangspunktet av to deler. Det opprinnelige sykehjemmet, som ble bygget som aldershjem i 1955 er tegnet av arkitekt Sverre Fehn.

– Rehabiliteringen gjelder ikke denne delen av sykehjemmet. Her ble østfløyen rehabilitert i 1999/2000, mens vestfløyen var ferdig rehabilitert høsten 2009, forteller kommunikasjonssjef i Sykehjemsetaten, Marte Svenneby.

Norges største

Det er altså blokka som skal bli Norges største solcelleenergi-fabrikk, så å si. Bygget, og sykehjemmet, har lenge stått på lista over Oslo-sykehjem som må rehabiliteres. Totalrehabiliteres skal det ikke, men likevel pusses så mye opp at beboere for lengst er flyttet til andre sykehjem i Oslo.

På spørsmål om hvorfor nettopp dette sykehjemmet skal bli solenergi-bygg svarer Svenneby:

– Sykehjemmet skal uansett rehabiliteres. Derfor passet det å gjøre dette nettopp med Økern sykehjem, sier hun på telefon fra kurs i Spania.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere