RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina sett med vidvinkel


Audun Nedrelid og Petra Lapveteläinen har snakket med folk på gata i Kina om OL.
Audun Nedrelid og Petra Lapveteläinen har snakket med folk på gata i Kina om OL.
Dagen før idrettsstjernene møtes til sportslig kamp i Beijing, åpner fotoutstillingen Bak OL-stadion finnes virkeligheten på Tøyen.

TØYEN: Hva vet egentlig en nordmann om Kina ut ifra hvordan vestlige nyheter presenterer landet? Hva vet en kineser om hva som skjer både innenfor og utenfor sitt land? Audun Nedrelid og Petra Lapveteläinen dro til Kina med et lite filmkamera, et fotoapparat, penn og papir for å snakke OL med mennesker på gata. Resultatet har altså blitt en utstilling der vanlige mennesker får si hvordan de oppfatter OL i Kina.

Flere sider

- Det er en utstilling som er kritisk til det som skjer i Kina i dag, men som også skal vise at bak harde fakta og kritikk finnes det en virkelighet og enkeltpersoner. Det er lett å male et svart-hvitt bilde av sitas¬jonen i Kina med tanke på mediesensur, miljø og menneskerettigheter, og at man da må sette seg inn i den situasjonen Kina er i dag, både kulturelt, historisk og sedelig for å få kritikken mest mulig konstruktiv, sier Nedrelid.
Han mener vesten har en tendens til å kritisere for eksempel miljøproblemene i Kina uten å sette fokus på at mye av forurensingen kommer av vestens for¬bruk og industri som er lagt til Kina.
- Det kan være to sider av en sak, selv der hvor faktaene er klare. Grensen for moralske og sosiale håndteringer av menneskerettigheter, miljø og politiske bestemmelser kan være veldig forskjellig sett gjennom vestlige og kinesiske øyne, mener kunstneren.

Harde fakta

Harde fakta om Kinas situasjon blir illustrert med fotografier fra hverdagen i Kinas gater, samt intervjuer med folk om forventingene til Kina etter OL. Det blir også fotografier fra hutongene i Beijing som er i ferd med å bli til fordel for moderniseringen. En videoinstallasjon prosjektert på tre skjermer på et kart over Kina vil vise intervjuer med folk i gatene i Beijing om sine forventinger til OL og til Kina etter OL, samt visuelle inntrykk fra Beijing som byggeplass seks måneder før åp-ningen av OL.
Utstillingen vises i lokalene til Galleri Map fra 7. august.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere