RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kinesernes bestevenn


Are Kalvø med klassikeren, Biff Chop Suey. Visstnok en rett som noen kinesere fant opp i USA når de manglet originale matvarer.
Are Kalvø med klassikeren, Biff Chop Suey. Visstnok en rett som noen kinesere fant opp i USA når de manglet originale matvarer.
Are Kalvø ble matforgifta av norsk mat i Kina. Etter det har han blitt kinamatens store forkjemper i Norge.

GALGEBERG: Jeg har vært i Kina en gang. På helgetur til Beijing av alle ting, jeg skulle holde en tale der på 17. mai. Men jeg fikk ikke smakt så mye kinamat, for jeg ble matforgifta. Av den norske maten jeg fikk på 17. mai, forteller Are Kalvø, og legger til at hendelsen er det endelige beviset på at kinamat er bedre enn norsk mat.

Jeg føler at en del av denne norske tradisjonsmaten er veldig oppskrytt, sier han, og bestiller "klassikeren", Biff Chop Suey hos China Fred på Galgeberg.

Dette er den koseligste kinarestauranten i Oslo. Og den med det absolutt fineste navnet, konstaterer han.

Abstinenser

Og Kalvø burde vite hva han snakker om. Kanskje ikke nødvendigvis om kinamat i Kina, men om kinamat i Norge. Nesten 240 sider med tekst og bilder fra en to måneders norgesturné i kinamat er beviset på at mannen har smakt på mye innen sjangeren kinamat, opptil flere ganger daglig, ja på det meste både morgen, middag og kvelds. Hele 158 kinarestauranter i like mange kommuner har forfatteren besøkt.

Det ble en slags positiv Supersize me, forteller Kalvø, da journalisten forsiktig ymter frampå at humorkulturhistoriereiseboka minner litt om filmen der en mann lever på McDonalds-mat i 30 døgn.

Han prøvde å vise sitt hat til maten, mens jeg gjør det stikk motsatte, jeg ønsker å hylle kinamaten, forteller Kalvø, som etter 2 måneder slettes ikke var lei av kinamat.

Nei, det var vel utpå ettermiddagen dagen etter at jeg kom hjem at jeg først fikk et lite sug etter kinamat.

Er det ikke det vi kaller abstinenser?

Jo, det er nok det. Jeg tror jeg har hatt oftere lyst på kinamat etter at jeg skrev boka. Men det er vel ikke det verste man kan spise.

Nei, det er vel tross alt et helt folk på en drøy milliard som spiser kinamat til alle måltider, hver dag?

Ja, det er jo det. Og de ser jo ut til å klare seg fint.

Et morsommere liv

Men kinamat i Norge altså. Det var det Kalvø ville hylle i første omgang.

Jeg tror Norge var et litt kjedeligere land å bo i før kinamaten kom hit. Kinarestaurantene var starten på en morsommere tid, og jeg er veldig glad for at jeg har fått lov til å leve da, sier Kalvø, som anser seg selv som barn av kinamatgenerasjonen.

Og det har gjort noe med han. Ikke bare å være barn av sin tid, men i tillegg få lov til å skrive bok om det.

Jeg føler meg veldig raus og positiv i boka. Alt er bra med kinamat, det er ingenting negativt med det i det hele tatt.

Og da er du helt ærlig?

Ja, sier han kontant og skraper sammen siste rest av Chop Sueyen.
Ser du, jeg klarer meg bra med denne nye rause og positive siden av meg selv, sier Kalvø.

Enkelt og greit

Og jo visst positiv og raus er sinnelag Kalvø besitter, i alle fall når det kommer til kinamat. Det er nesten så man skulle tro han hadde skjulte motiver for å promotere kinamat og kinarestauranter. Så helt til slutt:

Hva er det som er så spesielt med kinamat?

Det er så godt, svarer Are Kalvø. Kinesernes bestevenn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere