RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kirkeforfall skaper frustrasjon

For en drøy uke siden kunne forbipasserende risikere å få murstein i hodet fra Markus kirkes tak og fasade i Ullevålsveien. Området er fremdeles sperret av, ettersom mer arbeid er i vente.

St. Hanshaugen: Vi kan love at man trygt kan gå forbi kirken nå, sier bygg- og anleggssjef i Kirkelig fellesråd, Torbjørn Borgen.

Menighetssekretær i Markus menighet Håvard S. Dahlen forteller at det første steinskredet skjedde fredag for to uker siden.

Kuldetrøbbel

Området ble sperret av, og Kirkelig Fellesråd fikk slått vekk de løse steinene som var farlige, sier Dahlen.

Det er grunnet temperatursvingninger og en kald vinter at den allerede hardt nedkjørte kirken fikk nye utfordinger.
Vi håper på å få en videre avklaring av situasjonen så raskt som mulig, men vet allerede at kirkens forfall vil fortsette, sier en oppgitt Dahlen. Han påpeker at behovet har vært der lenge for en skikkelig fasadeoppussing, men at ikke midlene strekker til.

Det er knappe budsjetter som ikke gir oss mulighet til å gjøre pusse opp fasaden, sier Dahlen. Han forteller selv at menigheten i frustrasjon har vurdert å bruke egne midler til oppussing, men vet at dette ikke er mulig.

Styggest i gata

Det er ikke hyggelig å ha en usikker og sliten fasade, sier Dahlen. Han forteller også videre om planer om et eventuelt gatekapell, som ikke ser ut til å bli aktuelt i overskuelig fremtid.

Det er antagelig den styggeste fasaden i hele gata, avslutter Dahlen.
Mai Britt jobber hos Gutta på Haugen som er nærmeste nabo til kirken.
Mange kunder kommenterer den forfalne kirkefasaden, sier hun. Det er særlig eldre som synes forfallet er horribelt, og noen er redde for løse steiner.

I dag vil sperringene som er satt opp, stå inntil sikringsarbeidet er ferdig.
Vi skal fortsette med videre arbeide for å sikre kirken, men må samtidig passe på å ikke ødelegge bevaringsverdige deler, sier Borgen.

Han fortviler over de knappe midlene Kirkens fellesråd har å rutte med.
Vi søker årlig 40-50 millioner kroner, men fikk ikke mer enn åtte millioner i år, sier Borgen. Dette er for lite til å ta fatt på de mange fasadeutfordringene til Oslo-kirkene. Borgen håper på at bystyrets neste budsjett vil inneholde øremerkede midler til Markus-kirke.

Det ville øke den estetiske kvaliteten på hele gaten enormt ved å pusse opp kirkefasaden, sier Borgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere