RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kirkehaugsveien i retten


Aud Regine Hiorth knytter neven og vil stå løpet ut i rettsapparatet. I bakgrunnen en av de omstridte boenhetene som ligget inntil Hiorths hage. Foto: Vidar Bakken
Aud Regine Hiorth knytter neven og vil stå løpet ut i rettsapparatet. I bakgrunnen en av de omstridte boenhetene som ligget inntil Hiorths hage. Foto: Vidar Bakken
Aud Regine Hiorth har gått rettens vei for å få belyst utbyggingen i Kirkehaugsveien 5.

SOLLERUD: – Jeg vet at jeg har rett. Nå skal utbyggingen vurderes i rettsapparatet på bakgrunn av den strøksservitutten (se faktaboks, red.anm.) som er tinglyst og hviler på eiendommen. Den setter klare begrensninger for hva som kan bygges på tomten, sier nabo Aud Regine Hiorth.

Turbulent

Det har svært turbulent rundt utbyggingen av Kirkehaugsveien 5. Protestene fra naboene har vært sterke og mange mot utbyggingen av de seks boenhetene i den gamle eplehagen. Naboene mener at disse er et klart brudd på småhusplanen som er gjeldende regulering for området. Blant annet mener naboene at de nye byggene bryter radikalt med den villamessige bebyggelsen ellers i området med sine flate tak med takterrasser, proporsjoner og uttrykk der de ligger på høyden i Kirkehaugsveien. Dette har naboene ikke fått medhold i hos Plan- og bygningsetaten som har godkjent byggeprosjektet.

Byggearbeidet stoppet

Feil reguleringsplan ble lagt til grunn i starten. Det har rast harde diskusjoner om disponering av den private veien og ikke minst rasfaren knyttet til prosjektet har vært sentrale elementer i protestene. Byggearbeidet ble da også stoppet en stund til en skråning ble sikret. Det største problemet for naboene har vært å finne ut hvem de skal forholde seg til under prosessen. Prosjektet har skiftet eier flere ganger underveis, ofte med de samme aktørene i bakgrunnen. Da prosessvarselet ble sendt ut fra Hiorths advokat, ble dette sendt til 13 ulike selskaper som har vært inne på eiersiden. I retten er det Konstali Bygg AS, den siste tiltakshaveren, som er motpart.

– Tør ikke satse hus og hjem

I Oslo Tingrett stilte blant annet Unni Hauland som vitne. Hun er nabo og innehar hovedbølet som strøksservitutten utgår fra.

– Da tomtene i dette området ble utparsellert, var det min farfar som utarbeidet servitutten. Hensikten var å bevare et rolig villastrøk for fremtiden. Fortetting må man finne seg i, men når det går for langt, har vi heldigvis servitutten. Jeg har prøvd å ivareta servituttens intensjon, blant annet overfor Plan- og bygningsetaten og utbyggere, uten å få gjennomslag. Nå vil jeg takke Aud Regine Hiorth som på vegne av mange tør å ta saken til retten med de kostnader det fører med seg. Det har ingen av oss andre gjort. Vi tør ikke satse hus og hjem, sa Hauland blant annet.

Hån og latterliggjøring

Hun understreket at samtlige aktører i byggeprosessen var gjort oppmerksom på servitutten og at den var godt opplyst.

– Jeg har stort sett blitt møtt med hån og latterliggjøring. Det er fryktelig leit. Intensjonen i servitutten er at vi skal få beholde strøkets karakter uten tett bebyggelse med stor trafikk i den lille veien vår. Nå forsvinner trærne med fugleliv og dyreliv med rev og grevling i nærområdet, når vi får så stor utnyttelse av tomtene. At det også legges opp til utleieenheter medfører også større trafikk og parkeringsproblemer i den trange veien, Poenget med servitutten er å ta vare på verdiene i strøket, sa Hauland.

Betale for berikelsen

Hiorth er villig til å stå saken ut om hun ikke skulle få medhold i Tingretten.

– Jeg tar denne risikoen. Jeg reagerer på at en av de tidligere eierne her i retten påsto at han ikke hadde hørt om servitutten. At vi ønsket å hevde servitutten var klart allerede ved første nabovarsel i 2006, sier Hiorth.

I og med at byggeprosjektet på det nærmeste er fullført er det neppe mulig å få retten med på at disse skal rives.

– Vi ønsker en reduksjon av boligene. Blant annet vil vi at takterrassene skal fjernes og at underetasjen ikke skal brukes til utleieenheter. I likhet med det som skjedde på Vinderen, hvor Odd Carling vant frem med sin servituttsak mot Naturbetong, fremmer vi krav om at utbygger skal betale for den berikelsen som ligger i å bygge i strid med servitutten, sier Hiorth.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere