RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kirkene i vårt område

Nordstrands Blad hadde i mai 1984 et intervju med prost Leif Martinsen, som er gjengitt nedenfor:

Selvfølgelig er det funnet sted meget etter 1984 som ikke er med her. I Aftenposten for 17. september kunne vi for eksempel lese at kirkeverge Haugstvedt mener at Mortensrud kirke av mange er regnes som juvelen i hovedstadens kirkepark.

Da gamle Aker kirke i 1852 ble solgt til Christiania, var bygda uten kirke, bortsett fra Oslo hospitalkirke, som var gjenoppført etter brannen i 1794. Den erstattet da kapellet som var innviet i 1734. Men folkemengden i Aker var i sterk vekst, nye kirker måtte bygges, og den første ble Vestre Aker kirke som ble innviet 12. desember 1855.

Men ennå var ikke behovet dekket, en ny kirke Østre Aker kirke ble reist på Ulven, og innviet av biskop Jens Lauritz Arup. Blant dem som hadde tilsyn med at kirken ble riktig oppført, var Halvor Tveter fra Østensjø og Hans Woxen fra Manglerud. Og 16. februar 1861 skilte Østre Aker lag med Vestre Aker (som inntil da hadde vært hovedkirken). Men ennå var ikke behovet for kirker dekket, derfor fikk vi 4. januar 1866 Østre Aker kapell som fra 1906 gikk over til å bli hovedkirken i det nye Nordstrand prestegjeld. Og med Ole Moe som den første sogneprest. Men fortsatt hørte Nordstrand inn under Østre Aker prosti, noe som ble bekreftet siste gang da vi etter sammenslutningen med Oslo fikk prostiinndelingen 1. januar 1972, og da med Jon Heltne som prost.

1. april i år (1984) ble Nordstrand eget prosti, med sogneprest Gunnar Østenstad som den første prost. Sammen med prosten i Østre Aker, Leif Martinsen, har vi tatt et tilbakeblikk på kirkefronten for å se på tilveksten av kirker, etter at kapellet på Lensmannsæter (Nordstrand kirke) ble tatt i bruk 4. januar 1866. Slik ser listen ut:

Ormøya kirke (24. mai 1893)

Bekkelaget kirke (27. mai 1923)

Ljan kirke (10. april 1932)

Klemetsrud (3. september 1933)

Lambertseter kirke (den provisoriske kirke 7. april 1955, den permanente 15. mai 1966)

Bøler kirke (11. september 1960)

Abildsø kirke (22. oktober 1961) Denne kirken hører foreløpig (?) til Østre Aker.

Manglerud (8. desember 1963)

Prinsdal og Hauketo kirke (18. desember 1966)

Dessuten ble Østmarkskapellet innviet 5. september 1954.

Under planlegging er nye kirker i Holmlia og Bjørndal. I Holmlia har det tatt litt lenger tid enn vi opprinnelig regnet med, sier Leif Martinsen. Men der har dere nå Arne Sørby som prest. Hans far, Bjarne Sørby, var kirkegårdsforstander her hos oss i Østre Aker kirke. Ved overgangen til det nye prostiet har det vært litt diskusjon om det nye prostiets navn. Hvilket navn ville du foretrukket? Jeg synes Søndre Aker prosti ville vært et fint navn. Det ville vært en god betegnelse, og knyttet tradisjonen tilbake til distriktets opprinnelse. Lyst og lett klinger også navnet. Du er selv Østre Aker-gutt, men det var på Bøler du begynte din prestegjerning her i byen?

- Ja, jeg var prest i Søndre Land da Alex Johnson ringte meg og fortalte at jeg skulle til drabantbyen Bøler. Og tiden på Bøler ble mitt livs eventyr, den perioden står fremdeles i en egen glans. Vi hadde ingen egen kirke til å begynne med, men hadde tilholdssted først i kjelleren og siden i spisesalen på skolen. Så ble vi tilbudt utstillingskirken på Ekeberg. Penger til å flytte kirken hadde vi ikke, men vi hadde to lastebiler i min familie, og så mobiliserte vi hele menigheten og fikk flyttet hele kirken på dugnad til Bøler. Og det var fantastisk å se den innsats- og arbeidsvilje som folket på Bøler la for dagen. Foruten dugnaden skulle det skaffes penger, folk gikk så langt at de lånte penger på leilighetene sine. Det ble jobbet dag og natt, og jeg fikk venner for livet i de dagene.

- Du har også jobbet annet sted som lastebilsjåfør i vårt distrikt? Tenker du på ungdomssenteret vi fikk reist på Sørliåsen ute på Klemetsrud etter krigen? Jo, det er riktig det at Johs Lie og jeg kjørte lastebiler den gangen. Vi hadde fått kjøpt 18 mål meget rimelig av hans mor, en tyskerbrakke hadde vi også fått tak i, og det ble et fint samlingspunkt for mange unge der oppe.

- Du har i alle disse årene alltid vært en meget velsett gjest hos oss. Hva mener du om den kirkelige aktivitet i våre menigheter?

- Den ligger så avgjort over gjennomsnittet sett i landsmålestokk. Særlig viktig er den oppsøkende virksomhet i menighetene. Det er noe som heter at husbesøk gir kirkebesøk. Det viktige er at den enkelte merker at han er medlem av og omfattes av menighetens felleskap. Arbeidet i den sosiale sektor er av overordentlig stor betydning, den er en plog for evangeliet, noe jeg særlig merket i tiden på Bøler. Og nettopp i drabantbyene er det viktig at kirken gjør en stor innsats i diakonien og på den sosiale front. Det vil sette spor etter seg i det miljøet som dannes i drabantbyen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere