RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kirkeplaner klare

En byggekomité bestående av medlemmer av Nordstrand menighet har utarbeidet planer for utvidelse av kirken.

NORDSTRAND: I vel 40 år har menigheten på Nordstrand og ansatte i Nordstrand kirke arbeidet for en utvidelse av kirkebygget. Bakgrunnen er at kirken er for liten til å romme en aktiv og stor menighet som den man har på Nordstrand.

Kirken har også funksjonelle begrensninger, forteller leder for menighetsrådet, Roar Bredvei. Sist uke tok Nordstrand KrF initiativet til et møte mellom politikere og Nordstrand menighet. Prost Tore Kopperud var også til stede under møtet.

Historikk

Grunnstenen i Nordstrand kirke ble nedlagt i 1865. Fram til 1935 ble kirken utvidet med prestesakristi, dåpssakristi, inngangsparti, nytt tårn og nytt orgel. Det har ikke blitt gjort bygningsmessige forandringer på vel 70 år. I 1966 startet arbeidet med å få utvidet kirken.

Etter domkirken og storsalen, er det Nordstrand kirke som har flest deltagere ved alle gudstjenester i hovedstaden ifølge statistikk, og den er en av kirkene med flest gudstjenester, nattverdsgjester, konfirmanter og vielser i tillegg til mange begravelser. På bakgrunn av dette innkalte Kirkevergen til et seminar om utvidelse av Nordstrand kirke i oktober 2004 og i november 2004 fikk Nordstrand menighet brev fra Kirkelig fellesråd om at de har prioritert midler til oppstart av utredning om utvidelse av kirken.

Kirkelig Fellesråd i Oslo sier om Nordstrand kirke i sin årsmelding for 2006: "I rehabiliteringsplanen står en utbygging av kirken på Nordstrand oppført som neste kirkeprosjekt etter ny Bøler kirke. Kirkevergen har sammen med menighetsrådet opprettet en byggekomité, som dette året har bearbeidet de beste skissene for utvidelse."

Kulturkirke

– Kirkeutvidelsen vil gi nye rammevilkår der dagens ressurser blir bedre utnyttet. Vi ønsker også at kirken skal kunne brukes til ulike kulturelle arrangementer her på Nordstrand, sa leder for byggekomiteen, Pål Gundersen, under møtet og påpekte at det ved de store anledninger til nå har vært begrensninger både med hensyn til kirkens størrelse og funksjonalitet.

Nordstrand menighet driver en betydelig barne- og ungdomsaktivitet og menigheten påpekte at en utvidelse vil kunne styrke dette arbeidet.

Bystyrerepresentant Aud Kvalbein (KrF) var til stede under møtet og uttrykte at Oslo KrF er positiv til en utvidelse av Nordstrand kirke og i partiets kommunestyreprogram for neste periode slås det fast at de vil gå inn for "en utarbeidelse av en fremdriftsplan for utvidelse av Nordstrand kirke."

Rammebetingelser

I samarbeid med Meinich arkitekter har byggekomiteen nå utviklet noen planskisser som vektlegger menighetens ønsker.

Menigheten ønsker blant annet at storfellesskapet i menigheten kan samles slik at kirken må bli større, men uten å miste intimiteten. Det er ønskelig at kirken gis flere bruksmuligheter og flere bruksrom samt at den blir mer barnevennlig. Akustiske forhold vektlegges og det er behov for teknisk anlegg, lyd og lys. Menigheten ønsker større kjeller og heis til kjeller. Man vil beholde de gamle glassmaleriene og det er et uttalt ønske om at kirken beholder sitt karakteristiske preg. I tillegg ønsker menigheten nytt orgel, utvidelse av menighetskontor, forbedret kjøre- og parkeringsforhold samt mulig ombygging av bårehuset.

– Jeg liker skissene veldig godt, og jeg synes det er flott at man har vært nøkterne samtidig som man påpeker behov. Dette er i tillegg til utvidelse også et vedlikeholdsprosjekt og kirken er en kulturhistorisk bygg som må tilpasses etter tiden, konkluderte Kvalbein etter å ha fått presentert planene sist uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere