Kirketjener svindlet Nav for 100.000 kroner

En kvinne er dømt til samfunnsstraff for å ha svindlet NAV for over 100.000 kroner.

En kvinne er dømt til samfunnsstraff for å ha svindlet NAV for over 100.000 kroner. Foto: Illustrasjonsfoto

Kvinnen glemte å informere NAV om at hun studerte på fulltid. Nå er hun dømt for svindel, og må utføre 40 timer samfunnstjeneste.

OSLO: Oslo-kvinnen jobber som kirketjener i Oslo, var i 2011 fulltidsstudent, samtidig som hun mottok støtte fra NAV.

Hun unnlot å fortelle at hun i perioden var fulltidsstudent, og slikt ser naturlig nok ikke verken NAV eller rettssystemet blidt på. Til sammen skal kvinnen ha mottatt 100.390 kroner i urettmessig dagpenger.

Fredag måtte hun møte i tingretten, der aktor ba om fengsel i 20 dager. Kvinnens forsvarer ba om frifinnelse, eller at klienten ble ansett på mildest mulig måte.

LES OGSÅ: Kvinne fikk skilt i hodet

Ga feil opplysninger til NAV

Imidlertid så ikke tingretten noen mulighet til å frifinne kvinnen, da de mener hun med viten og vilje har krysset av for «nei» på meldekortet, på spørsmål om hun hadde deltatt i kurs/utdannelse i perioden. Dette gjorde hun mellom 8 og 10 ganger i perioden.

Årsaken til dette skal kvinnen ha oppgitt å være at hun følte seg som arbeidssøker, og søkte mange jobber mens hun studerte.

Kvinnen oppgir å ha søkt et sted mellom 30 og 50 jobber i løpet av perioden, men hun anså ikke studiene for å være et ledd i å få jobb på sitt fagfelt. Hun oppgir at dette skal ha vært knyttet til hennes private engasjement i den lokale kirken.

Tiltalte mener selv hun ikke mente å gjøre noe galt.

LES OGSÅ: Mann for retten etter grovt ran av 78-åring

Burde forstått

Da retten behandlet saken var det brakt på det rene at kvinnen hadde mottatt over 100.000 kroner i urettmessig støtte, og Oslo tingrett måtte dermed ta stilling til hvorvidt kvinnen gjorde dette med vilje eller ikke.

Retten mener det er overveiende sannsynlig at kvinnen burde forstått at hun skulle krysse «ja» på meldekortet, og at hun derfor må dømmes for trygdesvindel. Imidlertid er dommerne uenige i om dette er gjort med forsett eller ikke. Flertallet finner det ikke bevist at hun svindlet NAV med forsett, og dermed dømmes kvinnen for grov uaktsom overtredelse av loven, men uten forsett.

LES OGSÅ: Mor siktet for drapsforsøk på toåring

Lå ubehandlet i ett år hos NAV

I retten heter det at fordi trygdesystemet er tuftet på tillit, må det reageres sterkt når noen bryter denne, og retten påpeker at det normale er fengselsstraff.

Imidlertid ble saken liggende ubehandlet hos NAV i over ett år etter at bedrageriet ble oppdaget. Retten anser dette som en belastning for tiltalte. I tillegg til at kvinnen er tidligere ustraffet, og at hun har begynt tilbakebetalingen, finner de det rimelig å sette straffen til 40 timers samfunnsstraff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.