Gå til sidens hovedinnhold

Kittelsen-utstilling stor suksess

Grete Prytz Kittelsen-utstillingen er en av Kunstindustrimuseets største suksesser noensinne. Siden åpningen i januar, har utstillingen tiltrukket seg nesten 20 000 besøkende.

SENTRUM/ VETTAKOLLEN: I år er det nøyaktig 30 år siden siste større separatutstilling i Oslo undertegnet Grete Prytz Kittelsen. Og den 90 år gamle designeren, som fortsatt er en aktiv formgiver, slutter ikke å interessere og imponere.

Fargerike og varierte

Hovedgrunnen til at utstillingen har blitt en så stor suksess, er at så mange kjenner igjen gjenstandene, skriver Nasjonalmuseet i en pressemelding.

- Mange har eller har hatt dem hjemme, uten å vite at de var laget av Prytz Kittelsen. Gjenkjennelsesgleden er derfor stor. Dessuten er hennes arbeider så fargerike og varierte at alle finner noe de «liker».

Familiebakgrunnen sentral

I barneårene fikk Prytz Kittelsen inngående kjennskap til norsk gullsmed- og emaljekunst gjennom sin far, Jacob Tostrup Prytz. Han var leder av familiefirmaet J. Tostrup og i gullsmedklassen på Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS). Prytz Kittelsen nøyde seg likevel aldri med å videreføre familietradisjonen, men utforsket hele tiden nye teknikker, materialer og verktøy.

Sentralt i å forstå Gretes virke og suksess både i innland- og utland, står hennes spesielle familiebakrunn og friheten hjemmenfra til å velge nettopp det hun gjorde. Og i samtaler med henne ga hun ofte uttrykk for at hun er klar over at hun var priviligert. Rett etter andre verdenskrig kunne hun foreksempel komme raskt igang med arbeider i flotte materialer som emalje og sølv til smykkeproduksjonen, sier sa Karianne Bjellås Gilje, redaktør for boken "Grete Prytz Kittelsen emalje og design", til Akersposten tidligere i år.

300 gjenstander utstilt

Utstillingen åpnet 17. januar. Over 300 av Gretes gjenstander fyller hele 1. etasjen på museet. Utstillingen varer til 31. august, deretter skal deler av den ut på turné, blant annet til Halden Museum, Stavanger Kulturhus, Haugesund Kulturhus og Voss Folkemuseum. Det skal også sendes ut skoleutstillinger.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre