*Nettavisen* Nyheter.

Kjærlighet og fortapelse

Reinhardt og Edvard Søbye. FOTO: ELLEN RØNNING

Til tross for at kunstneren Reinhardt Søbye har mistet alt håp for denne verden, gleder han seg over at den altovervinnende kjærligheten fremdeles finnes.

St: Hanshaugen: – Det er fantastisk å oppleve hvilke krefter kjærligheten kan hente frem hos noen! Slik kjærlighet er kanskje det eneste som kan rettferdiggjøre vår eksistens her på jorden?

Utstillingen "Mother and Sons" åpnet i Galleri Ramfjord lørdag, og det er Søbyes første utstilling på norsk jord på fem år. Tema for utstillingen er kjærlighet og uskyld, "i en verden som er i ferd med å gå tom for kjærlighet" .

Reinhardt Søbye opplever på nært hold en mors uslitelige kjærlighet til sine tre sønner gjennom kjæresten Ida og hennes gutter, og dette unike forholdet formidler han videre til publikum via sine fotobaserte bilder.

Sommer på Flisa

Reinhardt Søbye er født i Oslo, og han har bodd i de fleste av landsdelene våre. Nå bor og jobber han på Flisa, i kjærestens hus.

– Disse bildene er fra en varm uke i sommer, da Ida og guttene var hjemme på ferie – de bor ellers i Skottland. To av sønnene hennes, tvillingene Sam og Tom på syv år, er på en autismeskala. Det merkes blant annet ved at de er veldig åpne og uten de vanlige forsvarsverk og filtre vi andre herdes med etter hvert som vi gror opp.

I tillegg er guttene umettelige på aktiviteter og oppmerksomhet. Og lillebror på fire skal selvsagt også ha sitt. Døgnet har få eller ingen pauser for mor.

Reinhardts bilder av den lille familien vitner om at han har sluppet tett innpå dem, og barna virker helt upåvirket av at det er et kamera så tett på.

– Ida studerer foto, så guttene har vokst opp med sin mors knipsing. Og nærhet, sier Søbye.

– Det går ikke fint

Reinhardt Søbye er en skarp kritiker av det moderne samfunn. Vårt vanvittige forbruk får Reinhardt til å undres – ikke over hvor det bærer, men over hvilke mekanismer som får vår rase til å ødelegge vårt eksistensgrunnlag, vår klode.

– I Norge risler vi oss med oljepenger, og det virker som vi føler oss litt usårbare her nord, i forhold til klimaendringer og at kloden kveles. Så lenge vi har ei hytte i fjellet med utsikt og frisk luft går vi klar, liksom, men det er selvsagt ikke sånn. Vi forbruker jo alt! Det er snart ikke store fisker igjen i havet, nå spiser vi til og med Røkkes krill. Vi stikker hodet i sanden og venter kanskje på en slags ny Gerhardsen som kan fortelle oss hvor og hvordan vi skal gå for å komme ut av uføret.

Søbye er en engasjert realist, men ingen tungsindig mann.

Og kjærligheten han formidler i bildene sine gjør godt!

Big in Japan - og Hollywood?

Søbye har stilt ut på mange kontinenter, og i Tokyo har Søbye-utstillinger vært en årlig tradisjon siden 1994. En stor retrospektiv av hans verker satte publikumsrekord i Japan med over 50.000 besøkende.

Nylig stilte Søbye ut i Pittsburgh, som også er en by med stor filmproduksjon. Utstillingen falt i smak hos gjengen bak "Love and other drugs" med Anne Hathaway og Jake Gyllenhaal, så en del av bildene blir å se i den kommende storfilmen.

– Spennende! Sier Søbye.– Man vet aldri hva som kan få snøballen til å rulle!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.