*Nettavisen* Nyheter.

Kjærlighetseplet

Bruschetta

Vi vet ikke helt hvor tomaten kommer fra. Hvilken disk den tilhører i frukt- og grøntavdelingen er heller ikke så lett å fastslå

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Tomaten har sin opprinnelse i Sentral- og Sør-Amerika, men det er fortsatt knyttet usikkerhet til nøyaktig hvor den kommer fra. Noen mener at tomaten har sin opprinnelse i Peru, mens andre mener den er fra Mexico. Vi tror at tomater vokste vilt i Peru, og vi vet at meksikanerne dyrket den når europeerne kom dit tidlig på 1500-tallet. En hypotese er derfor at den ville tomaten har sitt opphav i området rundt Peru, men at den først ble dyrket i Mellom-Amerika.

Vi vet at aztekerne dyrket en variant de kalte xitomatl og det er ikke vanskelig å se hvor vi har hentet vårt moderne navn fra. Når tomaten kom fra Mexico til Europa i tiden etter Columbus ble den omdøpt i noen land, mens den behold sitt opprinnelige navn i andre. Italienerne kalte den Pomodoro eller gyllent eple, mens den i Sør-Frankrike fikk navnet pomme d'amor, eller kjærlighetseple. Dette navnet ble også i en periode adoptert av Britene som kalte tomaten for love-apple.

Å referere til tomaten som en frukt er egentlig en ganske presis betegnelse, selv om eple nok ikke er helt passende. Den lider samme skjebne som agurk, eggplante og squash. Dette er ofte planter vi referer til som grønnsaker, men egentlig er de ovale frukter med frøene på innsiden. Dette er frukter som kan minne om grønnsaker i smak, og vi bruker dem også mye sammen med grønnsaker. Den mest presise betegnelsen på en tomat vil ikke bare være at den er en frukt, men at den faktisk er et bær.

På tross av dette er tomaten definert som en grønnsak i USA. Dette har sitt utgangspunkt i en konflikt om tolltakster fra slutten av 1800-tallet. I 1883 innførte USA en lov hvor man måtte betale toll på grønnsaker, men ikke på frukt. Når John Nix og hans firma ville importere tomater som en frukt eller et bær, og dermed slippe toll, var ikke tollvesenet enige, og saken endte til slutt opp i høyesterett. De definerte i 1893 tomaten som en grønnsak. Dette var basert på at den ikke ble spist til dessert, men ved siden av hovedretten. Frukt spiste man til dessert, grønnsaker spiste man til hovedrett.

Om den er en frukt eller ikke er helt uvesentlig i denne ukens oppskrift, smaken er den samme. Tomaten er i dag en sentral del i det italienske kjøkkenet, og ikke lenge etter at vi har den første nedtegnelsen om tomat fra Italia i 1536, laget italienerne den enkle og fantastiske sommerretten Bruchetta av deres gylne eple.

Bruschetta
4 store skiver godt lyst brød
4 fedd hvitløk (delt i to på langs)

4-5 tomater
2 fedd hvitløk (finhakket)
½ kopp hakket basilikum
1 ss presset sitron
2 ss god olivenolje
½ ts kvernet pepper
½ ts havsalt

Finhakk og bland alle ingrediensene, unntatt brød og de delte hvitløksfeddene godt sammen i en bolle. Sett bollen i kjøleskapet i 2-3 timer. Før du serverer griller du brødet lett på begge sider, og gnir det inn med hvitløksfeddene du har delt på langs. Gni med skjæreflaten mot brødet. Anrett tomatblandingen på skiven og server.

Kilder:
Robuchon: Larousse Gastronomique
Tousaint-Samat: History of food
www.wikipedia.com

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.