*Nettavisen* Nyheter.

Kjakan mellom myke permer

Gunnar "Kjakan" Sønsteby fra Vinderen er svært aktiv som foredragsholder. Nå kommer boken om hans liv igjen. Arkivfoto: Grace Brynn

Biografi i ny utgave.

VINDEREN: Den populære boken om krigshelten Gunnar Sønsteby fra Vinderen kommer nå med samme spennende innhold, men med nytt omslag og myke permer fra Orion forlag. Og "Kjakan" alias Gunnar, skal dra land og strand rundt og signere boken.

Slår han rekorden?

– Sist du signerte boken din, satte du norgesrekord med 4000 navnetrekk! Skal du slå rekorden nå?

– Jeg signerer gjerne tusen til, smiler Kjakan. – Det er bare hyggelig. Jeg får treffe så mange folk, vet du. Den lille praten med hvert enkelt menneske betyr mye for meg. Og jeg må jo gjøre en ordentlig jobb når folk ønsker det!

– Det er viktig at en bok som dette kommer ut på ny?

– Ja. For det er viktig at folk får lese historien korrekt.

– Du var en durkdreven, revesmart sabotør. Var du aldri redd?

– Jeg hadde ikke nerver. De andre gutta gjorde en minst like god jobb, for de hadde jo nerver å stri med i tillegg, sier Sønsteby.

– For å gjøre skikkelig sabotasje, kreves pinlig nøyaktighet. Hvor lærte du det?

– Et viktig spørsmål. Nøyaktighet var svært viktig. Beregnet man feil, kunne alt gå forferdelig galt. I England fikk vi grundig opplæring og trening, så vi visste hva vi gjorde. Der ble jeg innlemmet i Noric I, senere Lingekompaniet.

– Du bruker mye tid på å holde foredrag. Da nevner du alltid krigsseilerne?

– Jeg holder mange foredrag, særlig på skoler. De unge må få høre historien. Jeg har alltid nevnt Handelsflåten, siden mitt første foredrag i Halden i 1950. Krigsseilernes innsats hadde enorm betydning for den allierte krigsinnsatsen. Det de gjorde overgikk alt annet.

Viktig bok

Litteratur fra denne perioden i norsk historie har uvurderlig betydning. Med bred kunnskap er det ikke så lett å bygge opp et feil menneskebilde, i et samfunn som består av folk fra alle verdenshjørner, med ulike kulturer.

Gunnar Sønsteby kjemper fortsatt for menneskerett og demokratiets verdier. Han bruker ikke lenger sprengstoff og maskingevær, men ord – som våpen. Med et nesten ufattelig mot risikerte han livet for sitt land og sine medmennesker – i det godes kamp mot det onde. Hans gjerning vil for alltid bli stående.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.