RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Kjakan» Sønsteby: – En ære!


En beveget Gunnar «Kjakan» Sønsteby avduket statuen av Max Manus på Akershus festning tirsdag formiddag.
En beveget Gunnar «Kjakan» Sønsteby avduket statuen av Max Manus på Akershus festning tirsdag formiddag. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD
– Max var inkarnasjonen av offervilje og mot, sa motstandshelt Gunnar «Kjakan» Sønsteby da statuen av Max Manus ble avduket i formiddag.

AKERSHUS FESTNING: Selv om plasseringen av statuen på Gyldenløves Bastion mellom Forsvarsmuseet og Fanehallen er midlertidig, ble det en verdig avduking. Gamle motstandskjemper, sentrale politikere og forsvarsminister Grete Faremo var blant gjestene på Akershus festning.

Ære

Men naturlig nok var det Gunnar «Kjakan» Sønsteby som fikk mest oppmerksomhet. Han og Max Manus var en del av den legendariske «Oslogjengen». Det var en beveget Sønsteby som fikk æren av å avduke statuen av sin gamle venn Max Manus.

– Dette er en stor ære for meg, sa den mest dekorterte mannen i norsk krigshistorie.

– Max var selve inkarnasjonen av offervilje og mot.


Sønsteby mimret om samtalen han og Max Manus hadde i et portrom i Thereses gate. Da hadde Manus kommet hjem fra vinterkrigen i Finland. Der og da bestemte de seg for å ta opp kampen mot okkupantene.

– Plutselig var vi midt inne i kampen, sa Sønsteby.

Les også: Nå skal helten endelig avdukes

– Et selvfølgelig valg

At avdukingen skjedde 7.juni var ikke tilfeldig valgt. Det var datoen da kongefamilien kom hjem til Norge. Og i Kong Haakons bil satt Max Manus i foran og styrte kortesjen.

– Vi fikk ansvaret for kongens sikkerhet. Det var en selvfølge å velge Max til å sitte foran i kongens bil. Det kunne ikke bli noen andre enn han.

Les også: – Modig å velge meg til rollen som Kjakan

 

– Sier noe om vårt samfunn

Ordfører Fabian Stang var blant de som holdt tale før avdukingen. Samlerhuset har vært sentral i finansierere statuen. Direktør Sven Aavidtsland mener alle plasser og torg i landet hadde ønsket en slik statue velkommen.

– Men det er i Oslo den først og fremst hører hjemme. Måten vi hedrer våre helter på sier mye om samfunnet i dag.

Samlerhuset er glad for all pengestøtte som har kommet fra flere tusen givere.

Det vil bli en årlig kransnedleggelse ved statuen på frigjøringsdagen 8.mai.

Les også: Med livet som innsats

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere