*Nettavisen* Nyheter.

Kjappest av de kjappe

TYNNE SAKER: Løvbiff med nypotet-primørsalat.

Enkelte mattyper forbindes helst med avsidesligende veikroer for oversultne trailersjåfører.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tore Sandberg

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tore Sandberg

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tore Sandberg

Klikk på bildet for å forstørre.

Tom-Victor Gausdal vant sølv i Kokke-VM, Bocuse d'Or, i 2005. Medeier av kokkekollektivet Flavours og restauranten Falcon Crest. Hans kokebok "Husmannskost" ble kåret til verdens beste i 2005.

Løvbiff er en slik rett. Svært sjelden kanskje aldri har jeg sett løvbiff bli nevnt med et positivt fortegn. Informasjon om rettens opprinnelse kan være vanskelig å få fatt i, men hvorfor løvbiffen er så sabla tynn det skjønner vi. Dette er så fast som fast food kan bli. Sleng den på grillen, snu deg og vips! så er den ferdig.

Dessverre har veikroene en tendens til å servere denne retten som en gigantisk tørr og smakløs skosåle akkompagnert av hakka kinakål med thousand island og slappe frites. Det finnes ingen gode unnskyldninger for slikt. Likevel liker jeg å ha en positiv innstilling til "tabumat", altså mat som matkjennere helst vil glemme eller råvarer som gjerne blir fordømt. Alt fortjener en real sjanse, mener jeg, for med litt kjærlighet og en smule skapervilje kan det aller meste gjøres godt.

Grillsesongen er en gyllen anledning å eksperimentere litt med løvbiff. Den er i utgangspunktet en tynn biff laget av kvernet oksekjøtt mer eller mindre som en helt sammentrykt hamburger. De løvbiffene man kjøper i butikken er frosne og blir vasne og seige når de stekes, derfor er det genialt å lage dem selv. Lett er det også.

Det viktigste redskapet er clingfilm eller smurt bakepapir. Clingfilm er faktisk en av mine beste venner på kjøkkenet, med den kan det formes,

støpes, pakkes inn , kokes i og så videre.

Kvernet kjøtt er også en smart anledning til å få brukt opp det du måtte ha liggende av ukurant kjøtt. Bogkjøtt, slagside, mørbrader og legger går enkelt inn i kverna og kommer ut som fin kjøttfarse med bra bindeevne. Viltkjøtt, fjærkre ja stort sett det meste kan gå i kverna. Men bruk for all del kun friske råvarer. Har kjøttet begynt å forringes, blir det ikke bedre av å kvernes. Husk også at det er godt med litt fett i deigen, ellers blir den fort tørr.

Sannsynligvis vil du erkjenne, hvis du eksperimenterer med løvbiff, at denne taburetten egentlig er ganske enkel å gjøre god. Ting smaker gjerne bra når man lager dem helt fra bunnen av. Toppet med en frisk og kremet salat med kokte nypoteter og alskens herlige primører blir løvbiffen en aldri så liten fest i stua. Prøv du også!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag