RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Astronaut Doug Wheelock fra New York befinner seg på den internasjonale romstasjonen, langt der oppe, og skal snakke direkte med ungdomsskoleelever fra Oslo og Akershus, som befinner seg på Teknisk museum på Kjelsås.
Astronaut Doug Wheelock fra New York befinner seg på den internasjonale romstasjonen, langt der oppe, og skal snakke direkte med ungdomsskoleelever fra Oslo og Akershus, som befinner seg på Teknisk museum på Kjelsås. Foto: Foto: Utlånt fra Teknisk museum

«Kjelsås, this is space calling»

For første gang får norske skoleelever snakke direkte med astronautene på romstasjonen ISS!

KJELSÅS/VERDENSROMMET: Kontakten formidles av den europeiske romorganisasjonen ESA, som hvert år plukker ut noen få arenaer i Europa som får snakke med bemanningen på romstasjonen. Lørdag er det Oslo og Teknisk museum sin tur!

350 km fra jorda

11. september kl. 14 blir skoleelevene koblet opp via radiokontakt mellom Teknisk museum og romstasjonen, som befinner seg 350 kilometer fra jordkloden.

Elever fra 10. klasse ved Marienlyst skole i Oslo og 8. klasse ved Hundsund grendesenter på Fornebu har jobbet med temaet Verdensrommet en god stund allerede. Nå har de fått i oppgave å utarbeide 20 spørsmål som de skal få stille astronaut Doug Wheelock. I nøye tilmålte ti minutter vil de snakke om alt fra forsøk som gjøres om bord i romstasjonen, til hvordan man forblir venner når man bor så tett så langt hjemmefra.

«Mission control center»

Fem elever fra hver skole skal utgjøre «Mission Control Center Kjelsås». På grunn av tekniske utfordringer var det lenge uvisst på hvilket tidspunkt elevene skulle få kontakt. Men når oppkoblingen nå skal skje utenom ordinær skoletid, har ikke det hatt noen betydning for oppmøtet. Alle kommer, og de tar med seg medelever, venner og foreldre til å overvære det historiske øyeblikket sammen med dem.

Ved Teknisk museum er de også stolte:

– Som landets største vitensenter er vi glade for å få være arena for en så spennende, historisk hendelse, sier leder for Vitensenteret, Jan Alfred Andersson.

– Verdensrommet fascinerer veldig mange, og en slike event skaper ekstra interesse og undring rundt temaene naturvitenskap og teknologi, forteller Andersson.

Christer Fuglesang kommer

Og ikke før Vitensenteret har fått beina på landjorda igjen, får de nytt romfarerbesøk.

23. september kommer den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang til Teknisk museum for å åpne Vitensenterets nye attraksjon Astroamfiet. Da blir det igjen mulighet for de spente elevene å spørre om det de lurer på. Men en ting vet de sikkert nå: Det er virkelig noen der ute!

Tid: Lørdag 11. september 2010 kl. 14.00.
Sted: Norsk Teknisk Museum/ Mission Control Center Kjelsås
Arrangør: Vitensenteret ved Norsk Teknisk Museum

 

Mer om romstasjonen ISS og astronaut Doug Wheelock:

ISS (International Space Center) er den eneste romstasjonen i kretsløp rundt jorden og er et samarbeidsprosjekt mellom fem romfartsorganisasjoner:

ASA (USA), Roskosmos (Russland), JAXA (Japan), CSA/ASC (Canada) og ESA (Europa). Den består av fire moduler, to amerikanske og to russiske. Hver er på størrelse med en jernbanevogn eller stor buss, og veier ca. 15–20 tonn hver. Modulene er koblet til hverandre på en rekke (omtrent som jernbanevogner) og heter Zvezda, Zarja, Unity og Destiny. Russiske Zarja ble skutt opp først, i november 1998, tett fulgt av amerikanske Unity. I tillegg til de fire modulene er det koblet på flere servicemoduler. Blant annet er store solcellepaneler påmontert for å forsyne romstasjonen med elektrisk strøm. Flere moduler er under bygging og planlegging.

Det første mannskapet ankom romfergen i 2000. Dagens mannskapet består av de russiske kosmonautene Alexander Skvortsov (kaptein), Mikhail Kornienko og Fyodor Yurchikhin, samt NASA astronautene Tracy Caldwell Dyson, Doug Wheelock og Shannon Walker.

Astronaut Doug Wheelock er fra New York. Han er født i 1960, og ble tatt opp som astronautkadett i 1998 etter en strålende karriere som jagerflyger. Etter grundig utdanning både i USA og i Russland, og lang tjeneste som bakkemannskap for romferge- og romstasjonsekspedisjoner, fikk han i 2007 sin første tur ut i rommet med romfergen Atlantis. Wheelock ankom romstasjonen med en russisk Soyouz-kapsel i juni i år som "flight engineer" for ISS-ekspedisjon 24, og blir ved neste mannskapsbytte "commandor" for ISS-ekspedisjon 25.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere