*Nettavisen* Nyheter.

Kjemper de svakestes sak

GIR IKKE OPP: Leder av Norsk innvandrerforum Athar Ali, har jobbet for økt fokus på bedret samarbeid mellom minoriteter og barnevernet i mange år. Han fortsetter kampen. Foto: ARKIVFOTO: JACOB KIRKEVAAG

– Mange innvandrerforeldre føler at de ikke blir hørt i møte med barnevernet. Mange barn som burde hatt kontakt med barnevernet får det ikke, sier Ali.

OSLO: – Nå er det jo sånn at mange av bydelens barn har minoritetsbakgrunn. Likevel er dette tallet høyt, sier Athar Ali.

Han leder Norsk Innvandrerforum, og har i en årrekke engasjert seg i barnevernet og deres arbeid med fremmedkulturelle barn.

Ikke snakke enkeltsaker

I våres og til høsten arrangerer han åpne møter mellom barnevernstjenester i de ulike bydelene, i håp om at kontakt og utvekslinger av erfaringer skal komme barn som trenger hjelp til nytte:

– Onsdag forrige uke hadde vi møte med barnevernet på Grorud. Det gikk fint. Dette er et sensitivt område, og krevende å snakke om. Det handler om å snakke i store linjer, men likevel dra veksler på enkeltmenneskers erfaring i møte med barnevernet, sier Ali.

LES OGSÅ: Barnevernstjenesten fikk hjelp av lokale barn

Han forteller om et samarbeid som for mange er vanskelig.

– Det er mange, ikke bare minoritetsforeldre, som har et vanskelig forhold til barnevernet. Men jeg tror kanskje barnevernet i enda større grad har et dårlig rykte blant minoritetsforeldre. De er ikke klar over hvilken hjelpeinstans barnevernet faktisk er. Derfor er det mange barn som burde hatt hjelp, som ikke får det, sier Ali:

– Dette må barnevernet jobbe med og åpne seg mot disse miljøene, sier Ali.

LES OGSÅ: Pengedryss over fattige bydeler

Han forteller at mange minoritetsforeldre føler de blir overhørt, og at deres kulturelle bakgrunn ikke blir lagt vekt på.

Han er tillegg en stor tilhenger av økt bruk av fosterfamilier med minoritetsbakgrunn.

Språklig bakgrunn

– Det er nedfelt i barneloven at fosterhjem skal gjenspeile barnets kulturelle og språklige bakgrunn. Der har vi et stykke igjen, sier Ali.

Han understreker at dette er et svært sensitivt område:

– Det er jo vanskelig når man skal vurdere om omsorgen er god nok. Dersom man skal intervjue et barn med en annen kulturell bakgrunn, hvordan er man sikre på at man når frem? Noe er universelt, mens andre ting er helt klart kulturelt betinget, sier han.

Han er ikke i tvil om at barnevernstjenesten bør ha et enda større vekt på flerkulturell kompetanse.

LES OGSÅ: Vil kjempe for åpen barnehage

– Vi har hatt møte med departementet før. Vi har sagt noe om dette før. Vi forsetter å jobbe med dette, sier han.

Møtet på Grorud er del av et større prosjekt som skal bunne ut i en rapport.

Neste møte er 19. juni, da møter Norsk innvandrerforum barnevernet i Stovner bydel.

LES OGSÅ:

Her gjør de nybrottsforskning på minoritetskvinners helse

Bibi endrer liv hver dag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.