*Nettavisen* Nyheter.

Kjemper for boligkjøperen

– En rapport som forteller hvilken tilstand boligen er i, vil gi en mer riktig pris, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

Eierskifteforsikringen kan bli vraket til fordel for en en boligtilstandsrapport.

Klikk på bildet for å forstørre.

Takstmann Nils Erik Christiansen viser hva man må sjekke når man er på visning. Foto: Foto: Bjørn Thunæs/NTB Scanpix

40 prosent av boligkjøperne oppdager feil eller mangler etter at de overtok boligen. Til sammen ender 20-25 prosent av boligkjøpene i konflikt.

– Disse sakene er en stor belastning både for boligkjøperen og rettssystemet, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

Tilstand

Bolig

PÅDRIVERE: Meglerbransjen og forbrukermyndighetene vil at en teknisk tilstandsrapport skal være obligatorisk. (Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB scanpix)

Forbrukerrådet har i flere år jobbet for at boligtilstandsrapporter, som beskriver hva slags tilstand boligen du kjøper er i, skal være standard dokumentasjon ved bolighandel.

– Dagens system fører til større urettferdighet fordi en bolig hvor man ikke kjenner tilstanden får samme pristakst som en bolig i god stand, påpeker Bartholdsen.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) ønsker også tilstandsrapport.

– For oss er det viktig at folk vet hva de kjøper. Det er nemlig mange selgere som ikke vet hva de selger, sier Finn Tveter, daglig leder i NEF.

LES OGSÅ: Boligprisene stiger i Oslo – igjen!

Trenering

Trønderne og vestfoldingene er de flinkeste til å kreve boligtilstandsrapport, mens de som kjøper i pressområdene i Oslo og Akershus er de dårligste, erfarer Forbrukerrådet. Usikkerhet gjør at mange boligselgere derfor kjøper seg beskyttelse mot krav fra kjøperne.

– Eierskifteforsikring er et gunstig produkt for selger. I mange tilfeller avslår forsikringsselskapene saker der boligkjøperen etter mitt skjønn burde hatt medhold, sier advokat Harald Breivik, som har jobbet med flere saker der boligkjøper har oppdaget feil på boligen de har kjøpt.

Ifølge Finansklagenemnda var det også eierskifteforsikring det forsikringsproduktet som genererte flest klager i 2010. Nemnda behandlet 103 saker, og i 57 av sakene fikk klageren medhold. Til sammenlignet behandlet nemnda 21 klager på reiseforsikring.

– Det kan gå opp til to år fra første reklamasjon til en sak kommer opp i retten. For boligkjøperen er det som å være i fengsel. Han kan ha avdekket fukt eller sopp og har ikke råd til å utbedre, samtidig kan han ikke selge fordi boligen har gått ned i verdi som følge av at skaden er oppdaget. Det kan virke som de bruker en utmattelsestaktikk hvor hensikten er at klageren skal gi seg, sier advokaten.

Sjekk hva boligene i ditt nabolag er blitt solgt for her!

Dobbeltforsikring?

Protector Forsikring er blant de største i Norge på eierskifteforsikring. Merete Bernau, direktør i Protector, opplyser at selskapet har betalt ut 1,2 milliarder kroner i erstatning siden 2005. Hun avviser at de trenerer sakene.

– Det er ikke lønnsomt for oss å trenere klagesaker. Vi gjør en reell vurdering av alle krav vi får fra boligkjøper. 87 prosent av alle klager får en avgjørelse innen to uker, sier Bernau.

For noen få år siden kom motsatsen til eierskifteforsikringen på markedet. Den skal sikre at kjøper får bistand til advokat dersom de oppdager feil i boligen etter at de har overtatt. Mange boligeiere er sikret rettshjelp ved boligtvist gjennom sin bolig- og innboforsikring. Blir disse dobbeltforsikret?

– Begge forsikringsproduktene har dekningsområder som er sammenfallende og områder som ikke er det. Vi råder boligkjøpere til å vurdere risiko, basert på den kunnskapen de har om boligen. Det finnes kjøpere som har kjøpt bolig som ikke har hatt bruk for den, og det finnes dem som ikke har kjøpt og som i etterpåklokskap har angret på at de ikke kjøpte, sier Thomas Bartholdsen.

Les også: Luksusvilla steg med 650 prosent

Fordeler

Advokat Harald Breivik mener boligkjøperforsikring har ekstra fordeler i forhold til innboforsikringen.

– Gjennom innboforsikringen får du rettshjelp kun dersom det oppstår tvist. Da må kjøperen bestille takstmann til befaring. Finner ikke takstmannen ut hva som er årsaken til feilen, er det ikke en tvist som gir forsikringsutbetaling, sier Breivik.

PS. Det regjeringsoppnevnte Takstlovutvalget kom i 2009 med en innstilling med flere forslag til endringer i reglene for boligsalg. Forslagene er ennå til behandling i Justisdepartementet, og utfallet er fortsatt åpent.

Les også: To millioner for 20 kvadrat

Les alt om eiendom i Oslo og søk i boliger til salgs her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.