RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson, i DR Kongo som er ett av landene som TV-aksjonen samler inn penger for.
Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson, i DR Kongo som er ett av landene som TV-aksjonen samler inn penger for. Foto: Foto: Flyktninghjelpen / Patrik Ekløf

Kjemper for folk på flukt

Verdens største innsamlingsaksjon i sitt slag går til organisasjonen som hun har ansvar for. Møt general-sekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson (56) fra Nordstrand.

NORDSTRAND: Det er ekstra travle dager på hovedkontoret i Oslo i innspurten før TV-aksjonen. Et enormt organisasjonsapparat er i full sving med å rekruttere bøssebærere, engasjere skoler, foreninger og næringsliv, og forberede maratonsending på NRK.

Det er ikke mange timene til overs for Elisabeth Rasmusson til å slenge beina på sofaen hjemme i leiligheten på Nordstrand, eller stikke bortom mor og søsters familie like i nærheten.

For 24. oktober skjer det igjen. Søndagen da hver eneste dør i dette landet skal få besøk av en bøssebærer som samler inn penger til et godt formål.

Dronningen på laget

Den aller første TV-aksjonen fant sted i 1974 og gikk også til Flyktninghjelpen, som den gang het Flyktningerådet.

Den gang var kronprinsesse Sonja leder for aksjonskomiteen. I år har Elisabeth Rasmusson fått med seg Dronningen til verdens største flyktningleir, som er i Kenya og huser 290 000 personer i alle aldre som har måttet flykte fra krigen i Somalia.

– Det var enestående stort å få gleden av å ta med Dronningen til denne enorme leiren. Menneskene her blir oversett av resten av verden. Men Dronningen viste et ektefølt engasjement i møtet med flyktningene som jeg håper at også andre kan la seg inspirere av, sier Rasmusson.

Ville bli skuespiller

Stillingen som toppsjef for Norges største hjelpeorganisasjon, som driver omfattende humanitært arbeid i 20 land verden over, innebærer mye reising og sene møter.

– Jeg kan selvsagt bli sliten av og til, men først og fremst får jeg masse energi av å ha det travelt. Jeg har en utrolig meningsfull jobb. Samtidig er det krevende å få hjulene til å gå rundt. Derfor er TV-aksjonen svært viktig. Pengene som samles inn gjør det mulig for oss å gå raskt i gang med hjelpearbeid i nye kriser i tillegg til å øke innsatsen i land der vi allerede jobber, som Somalia, DR Kongo, Afghanistan og Sudan, sier Rasmusson.

På mange måter var det tilfeldig at hun begynte med bistandsarbeid. Som ung drømte hun om å bli skuespiller og fikk jobb som rekvisitør på Nationalteateret. Deretter bar det ut i verden som Greenpeace-aktivist i Canada og frilansjournalist i Mexico, før hun etter hvert kom hjem til Oslo og jobb i Norsk Lærerlag.

Det varte ikke lenge før hun reiste ut igjen og høstet bistandserfaring fra land som Colombia, Angola og Bosnia. I dag pendler hun mellom Nordstrand og ektemann, hunder og katter i Frankrike. Og som en ettertraktet foredragsholder og talsperson for flyktninger, blir det også raske reiser til New York, London, Genève og Brussel.

Verdig hverdag

Det er litt av en kontrast fra fred og idyll på Nordstrand til en omreisende arbeidsplass i krigssonene.

– Jeg tenker ofte at ”det kunne vært meg” når jeg møter flyktninger som forteller meg om grusomhetene de er blitt utsatt for. Mennesker på flukt er i en ekstremt kritisk situasjon og som hjelpeorganisasjon kan vi ikke løse årsaken til at de må flykte. Men vi kan gi dem håp og praktisk hjelp slik at de kan få en mer levelig og verdig hverdag. Flyktninghjelpen har ingen fordyrende mellomledd og det er mine kolleger som gir direkte hjelp i felt. Derfor kan jeg garantere at hver krone som samles inn gjennom TV-aksjonen kommer til nytte, avslutter Elisabeth Rasmusson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere