Kjemper for livet i Hoffselva

SAMLET MOT UTSLIPPET: Ørretflokken hadde funnet en frisk lomme i elven. I og med at det står om livet, bryr den normalt sky fisken seg lite om fotografen.

SAMLET MOT UTSLIPPET: Ørretflokken hadde funnet en frisk lomme i elven. I og med at det står om livet, bryr den normalt sky fisken seg lite om fotografen. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

Foran broen ved Hoffsdammen sto ørreten i flokk i en frisk lomme for å unnslippe dieselutslippet.

TYKTFLYTENDE: Denne brune massen lå i Hoffsdammen og stinket diesel. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

HOFF: Det stinket diesel langs Hoffselva. Årsaken var et utslipp fra gardeleiren i går formiddag i forbindelse med reparasjon av gamle oljetanker.

Del på Facebook

Diesel rant ut i Makrellbekken, som igjen møter Hoffselva overfor Hoffsdammen. Et teppe av oljeholdig masse lå oppover elven. Rett ved broen hadde stor og liten ørret samlet seg i en liten lomme for å unnslippe utslippet.

Den normalt svært sky fisken lot seg ikke affisere av at fotografen bøyde seg over og tok bilde.

Slår av forsvarsmekanismer

– I en presset situasjon slår fisken av forsvarsmekanismene for å klare seg. Den leter seg fram til friskt vann for å redde seg, sier vassdragskonsulent i Bymiljøetaten, Kjetil Lønborg Jensen.

Andre ørreter ute i elven kjempet tydelig for livet der de lå helt oppe i vannflaten.

– Vi har fått beskjed om at det er funnet en del død fisk og forsøker nå å få oversikt over skadeomfanget. Dette er veldig negativt for fiskebestanden som var på vei opp igjen etter et fosforutslipp for et par år siden. Vi lurer også på hva som har skjedd med sjøørretbestanden nederst i elven, sier Lønborg Jensen.

Intensivt arbeid

Avdelingsleder i Vann- og avløpsetaten, Erik Sandberg, tror ikke det er snakk om så store mengder at det vil alvorlige konsekvenser for fiskebestanden.

– Vi har fått melding om at det dreier seg om cirka 1000 liter vannholdig diesel. Det ligger nok fremdeles noe igjen i overvannsrørene ved Makrellbekken, sier Sandberg.

Vaktkommandør ved 110-sentralen i Oslo brann- og redningsetat, Hans Morten Haugen, opplyser om at det drives et intensivt arbeid for å fange opp dieselen.

– Ved siden av å legge ut bark og lenser flere steder i elven har vi også lagt ut lenser ved utløpet i Bestumkilen. Det kommer sugebil som suger opp bark som har trukket diesel og ny bark og lenser blir lagt ut, sier Haugen.

Han opplyser om at tyntflytende diesel er relativt vanskelig å demme opp og fange.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag