Kjemper for Tveten gård

I desember går leieavtalen ut for Tveten gård. Nå samler alle gode krefter seg for å påvirke kommunen til å kjøpe gården.

TVEITA: Da gamle bydel Hellerud ble leietaker i 1996, ble det avtalt en kjøpesum på 8-9 millioner. Spørsmålet nå er hva byrådet gjør. Sak legges frem i bystyret før jul. I mellomtiden pågår det en kraftig mobilisering blant gårdens brukere og ildsjeler. Café, fritidsklubb, frokostklubb, bandøving, husflid, kunst, barne- og ungdomsaktiviteter er noe av det som skjer i bygningene. - Tveten gård er blitt et fint samlingssted i bydelen. Den er et gode for befolkningen. Her er det store muligheter fremover, sier Lars Rogstad.

Samlingspunkt

Rogstad leder brukernettverket Tveten gård. Gruppen består av lag, foreninger og politikere. Felles for alle er at de ønsker å beholde gården som samlingssted for områdene Tveita, Hellerud, Trosterud og Teisen.
- Det har vært en intens virksomhet de siste 10 årene. Bydelsdager, 17. mai arrangement, julegrantenning, ramser han opp.
- Det skjer noe hele tiden. Bydelen og de frivillige har lagt ned en kjempeinnsats på Tveten gård, sier Rogstad.
Edbjørg Aasheim i Folkeakademiet Hellerud forteller at mange Alna-innbyggere føler en sterk tilknytning til Tveten.
- Det er en særegen atmosfære her som folk setter pris på. Den er blitt et godt innarbeidet sted. Alle slags folk kommer hit, sier hun.
Tre dager i uken er det aktiviteter for eldre i bydelen. Torsdag er det frokostklubb for voksne menn. Tveita fritidsklubb holder til i rulleboden. I Veslestua er det aktiviteter for folk med psykiske utfordringer. Tveten gård arrangerer jazzkafé og konserter. Sist søndag kom vinneren av Kjempesjansen på NRK og underholdt.
- Alt dette tilsier at bydelen har sterkt behov for et sted som dette, sier Kjell Nilsen i Tveten gårds venner.

Ordknapp byråd

Gården ble pusset opp for 5 millioner kroner i 1996. Uten frivillige krefter i venneforeningen, ville gården forfalt.
- Vi klarte å redde vognskjulet som holdt på å falle sammen, forteller Nilsen.
Rogstad opplever at mange er positive til videre drift, blant annet byrådsleder Erling Lae, som nylig spiste frokost på gården.
- Men holdningen til byrådet er ikke å eie, men å selge. Håper de kan gjøre et unntak her, sier han.
Byråd for helse og velferd, Sylvi Listhaug (Frp) vil ikke røpe noe ennå.
- Du vil se konklusjonen når vi legger frem saken i bystyret, sier hun.
- Blir gårdens venner fornøyd med vedtaket, tror du?
- Det kan jeg ikke si noe om nå, svarer Frp-politikeren.
Frykten er at byrådet skal gå i samme felle som med Trosterudvillaen. Der ble husleia skrudd på astronomisk nivå, slik at ingen fikk råd til å være der.
- Vi får håpe de har lært av den tabben, sier Rogstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.