RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjendisprodusent avdekket gigantisk ID-svindel

ANMELDTE: Både skuespiller Bjarte Hjelmeland (t.v.) og hans kjæreste, produsent Terje Stenstad, ble utsatt for svindleren som nå er dømt. Her er paret fotografert på vei inn til komiprisutdelingen på Chat Noir i Oslo i 2008.
ANMELDTE: Både skuespiller Bjarte Hjelmeland (t.v.) og hans kjæreste, produsent Terje Stenstad, ble utsatt for svindleren som nå er dømt. Her er paret fotografert på vei inn til komiprisutdelingen på Chat Noir i Oslo i 2008. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Da Bjarte Hjelmelands kjæreste Terje Stenstad anmeldte saken, ante ingen at 67 andre personer også var svindlet.

OSLO: 1,5 år etter at Terje Stenstad anmeldte tyveri fra postkassa i Pilestredet Park i Oslo, er den 30 år gamle tyven dømt til fengsel i 3 år og tre måneder for 180 straffbare forhold mot til sammen 68 personer pluss banker og andre finansinstitusjoner.

Forholdene omfatter verdier for over 3,5 millioner kroner.

Gjennom flere år stjal 30-åringen posten til personer i Oslo og brukte brevene til å stjele deres identiteter.

Politiet mente han var Oslos største ID-tyv.

Han søkte og fikk blant annet kredittkort, forbrukslån og ulike abonnementer i personenes navn.  Han kjøpte store mengder varer i andres navn.

Mannen hadde tilegnet seg systemnøkler til flere boliggårder i Oslo slik at han lett fikk tilgang til postkassene til sine ofre.

En enkel anmeldelse
Avsløringen startet i mai 2013 da Terje Stenstad anmeldte tyveri fra postkassa.

Stenstad har gjennom en årrekke produsert sceneshow med norske kjendiser. Han har blant annet produsert show som «Lene for President», «Tre Amigas», «Inger Lise elsker 70-tallet» og  «Bjarte».

Stenstad hadde mottatt unormalt lite post, og oppdaget at noen hadde bestilt bankkort, telefonnummer og e-post i hans navn.

Flere banker sendte brev til ham og takket for bestilling av nye kundeforhold. Han mottok også hentelapper på brev som måtte hentes på posten med pass som legitimasjon.

Banken fortalte Stensland at bankforhold var bestilt med personnummer, ligningsopplysninger og andre opplysninger som telefonnummer og e-postadresse.

I ettertid viste det seg at mannen hadde fått både pass og bankkort i Stenstads navn. Han forsøkte også å skaffe seg Mastercard på navnet til samboer Bjarte Hjelmeland, men lyktes ikke.

PASS OG KREDITTKORT: 30-åringen fikk blant annet laget pass og kredittkort på navnet til produsent Terje Stenstad.

Ballen begynte å rulle
En halv måned senere sendte banken ham bankkort og PIN-koder, men dette ble stjålet fra Stenstads postkasse. Deretter oppdaget han at bankkortet var brukt til å kjøpe varer på Komplett.no.

Politiet startet etterforskning og fant ut at bestillingen fra komplett.no var gjort med telefonnumre registrert på Stenstads samboer Bjarte Hjelmeland og en kvinne. Både Hjelmeland og kvinnen hadde tidligere anmeldt tyverier fra deres postkasser.

Sporet opp 30-åringen
Gjennom analyser av telefonnumrene og telefonen disse numrene var knyttet til, fant politiet en rekke nye personer som også hadde blitt utsatt for ID-tyverier.

Politiet skaffet overvåkingsbilder fra et sted der et av lovbruddene var begått. Her ble 30-åringen, som var straffdømt fra tidligere, gjenkjent av politiet.

Mannen hadde også brukt et av kredittkortene til å betale tjenester på dating-nettstedet sukker.no. Her ble profilen knyttet opp til den nå dømte 30-åringen.

30-åringen erkjente forholdene.


Fant nøkler og ID-papirer
I slutten av mai gikk politiet til pågripelse av 30-åringen og ransaket hans leilighet i Oslo.

Her ble det blant annet funnet:

  • Systemnøkler til åtte bygårder i Oslo som ga tilgang til postkasser.
  • Skattekort, ID-dokumenter, lønnslipper, bankbrev og annen sensitiv informasjon om en rekke personer som var egnet til å bestille varer og tjenester i deres navn. Mannen hadde blant annet scannet en rekke dokumenter og samlet dem på en minnepinne.
  • Datautstyr, klær og andre varer som kunne knyttes til anmeldte identitetstyverier.

- En belastning
I Oslo tingrett erkjente mannen forholdene og fikk dermed noen måneders strafferabatt for tilståelsen.

Mannen erkjente alt og fortalte at han trengte mye penger til å dekke sitt rusmisbruk. Han kjøpte ting til eget bruk i andres navn, og hadde også solgt mange av tingene videre på finn.no.

I Oslo tingrett fortalte han at han har fått noen av systemnøklene. Andre skal han ha funnet.

- Vi ønsker ikke å kommentere selve saken utover å si at det har vært en belastning å bli utsatt for en så stor svindelsak, sa Terje Stenstad til VG da tiltalen mot 30-åringen ble tatt ut i mars i år.

Stenstad er nå i USA. Nettavisen har foreløpig ikke lykkes å komme i kontakt med ham for å få kommentarer til dommen.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere