RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Resultatene fra undersøkelsen om innvandreres utdanning som avsluttes i år vil først være klare godt ut i 2012.
Resultatene fra undersøkelsen om innvandreres utdanning som avsluttes i år vil først være klare godt ut i 2012. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Kjenner ikke utdanningen til 1 av 3 innvandrere i Oslo

I Oslo har 50.000 av byens 170.000 innvandrere mottatt spørreskjema for å kartlegge utdanningsnivået deres.

OSLO: Tidligere studier har vist at mange innvandrere har jobber de er overkvalifiserte for.

Det norske samfunnet mangler imidlertid viktig informasjon om utdanningen til 218.000 av 500.000 innvandrere i Norge, det vil si nesten halvparten av alle innvandrere.

[Facebook-knapp]

– Vi har gode opplysninger om utdanning som er fullført i Norge, men vi mangler nesten alle opplysninger om utdanning som er fullført i andre land før innvandringen til Norge, skriver SSB i en pressemelding.

TIPS OSS: Har du en jobb du er overkvalifisert til eller sliter du med å få godkjent utdanning i Norge?
Ta kontakt med carina.bredesen@dittoslo.no/90 81 33 91

7.000 polakker

Derfor er Statistisk sentralbyrå (SSB) i gang med å gjennomføre en landsomfattende undersøkelse for å sikre denne viktige kunnskapen.

– Mer kunnskap om innvandreres kompetanse gjør det mulig å iverksette bedre tiltak for inkludering, ifølge SSB.

Ola Elvestuen (V) uttalte i partilederduellen før lokalvalget i høst at det dessverre slik at mange høyt kvalifiserte arbeidssøkere med minoritetsbakgrunn likevel ikke får jobb. Og venstrepolitikeren foreslår samtidig følgende løsning:

– Dette vil Venstre ta tak i ved å etablere en mentorordning i arbeidslivet, noe som vil kunne bidra til å få flere høyt utdannede innvandrere ut i arbeidslivet. Samtidig må det bli enklere å få godkjent utdannelse fra et annet land, sa han.

I Oslo har 1 av 3 innvandrere mottatt spørreskjema for å kartlegge utdanningsnivået. Det er kun de innvandrerne SSB ikke kjenner utdanningen til som har fått skjema i posten. I Oslo utgjør dette blant annet følgende innvandrergrupper:

* Cirka 7.000 polakker

* Cirka 1.700 somaliere

* Cirka 1.000 litauere

* Cirka 1.200 iraker

* Cirka 700 afghanere

Påminnelser

Skjemaet ble sendt ut i starten av oktober. Noen har vært veldig raske med å svare, men SSB mangler fortsatt mange tilbakemeldinger. På landsbasis er det kun 40 prosent som har svart per midten av november, og SSB sender i disse dager ut påminnelser.

Mer kunnskap om innvandreres kompetanse gjør det mulig å iverksette bedre tiltak for inkludering

Personene som får tilsendt spørreskjemaet, kommer fra om lag 200 land. For å sikre at flest mulig svarer sender SSB ut skjema på hele 10 språk, og på nettsidene deres vil det også være skjema på mange språk.

SSB oppretter også egen svartjeneste med flere språk der den enkelte kan ringe gratis for å få hjelp til å svare, eller om de ønsker mer informasjon om undersøkelsen.

Synliggjøre kompetanse

– Ved å svare på denne undersøkelsen har innvandrere en unik mulighet til å synliggjøre i hele sin bredde hvilken kompetanse som finnes i det norske samfunnet, sier Hong Pham, medieansvarlig i SSB.

Undersøkelsen varer fram til desember, og etter det starter arbeidet med å analysere dataene. Resultatene vil først være klare godt ut i 2012.


TIPS OSS: Har du en jobb du er overkvalifisert til eller sliter du med å få godkjent utdanning i Norge?
Ta kontakt med carina.bredesen@dittoslo.no/90 81 33 91

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere