*Nettavisen* Nyheter.

Kjøpte trikken for én krone!

UTLEIEVOGN: Nå kan snart “Grõna Lund-trikken” bli utleietrikk - men først skal den overhales, her på en mellomstopp ved Trikkehallen på Kjelsås. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga

I tjue år fulgte trikken «Djurgårdslinjen», også med destinasjon Gröna Lund i Stockholm. Så plutselig sto den i skinnene på Kjelsås!

Klikk på bildet for å forstørre.

KAFE: Trikken har innredet kafe, og vil bli brukt som utleievogn, som allerede “veterantrikken”, her Espen Røe fra Lokaltrafikkhistorisk forening. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga

Klikk på bildet for å forstørre.

LURTE: Det var nok mange forbipasserende som lurte på hvorfor “Gröna Lund”-trikken på onsdag plutselig var på Kjelsås, her med "trikkemedarbeider" Espen Røe. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga

KJELSÅS: Hvor mange Oslotrikker som har tatt turen utenlands, er uvisst i skrivende stund. Men denne trikken har hatt utenlandsopphold på rundt 20 år, som trikk på Djurgårdslinjen i Stockholm, og med blant annet destinasjon «Gröna Lund».

Da den «landet» på Kjelsås onsdag, vakte den oppsikt både med sitt gammelmodige utseende, men ikke minst med destinasjon «Gröna Lund».

Kjøpt tilbake for kroner 1,-

– Trikken ble solgt til det «Svenska spårvagsselskapet» for kroner 1,-, i 1992, og nå er den kjøpt tilbake for kroner 1,-. I Sverige har den blitt brukt på “ Djurgårdslinjen”, og også brukt som «utleievogn», forteøøer Espen Røe fra Lokalhistorisk forening.

Den kom til Oslo i onsdag, og stoppen her på Kjelsås er kun midlertidig. Nå skal den snart kjøres ned til Grefsen trikkehall, for overhaling og så videre.

– Dens videre skjebne blir også utleievogn, i regi av eier Lokaltrafikkhistorisk forening og Sporveismuseet. Men vi tror ikke den blir klar før til våren, sier Røe.

Hjem for godt

Fra før av har foreningen «Veterantrikken», som også blir brukt til utleietrikk. Ifølge trikkeeksperten er det mange som ønsker å leie en gammel trikk til forskjellige anledninger. Og nå har endelig «svensketrikken» kommet hjem igjen.

– Nå skal denne trikken få bli i Norge for godt, og den vil bli tatt godt vare på, forsikrer Røe, som også kan fortelle at type trikk som «svensketrikken» - eller en såkalt «Høka» - gikk ut av Oslotrafikken etter 1997, da den ble erstattet med mer moderne trikker.

Og om trikken tok trikken hjem til Oslo? Neida, trikken måtte ta en lastebil for å komme hjem!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.