*Nettavisen* Nyheter.

Kjør 96 meter på ett bananskall!

GOD HISTORIE: Peter og Teodor fra 4. trinn på Skøyen skole var ikke helt overbeviste om sannheten i byråd Ola Elvestuens historie om at man kan kjøre 96 meter med bil på et bananskall. Foto: Foto: Aina Moberg

– Oslo skal bli en ledende internasjonal miljøby. Riktig søppelsortering er viktig for å nå dette målet!

Klikk på bildet for å forstørre.

SØPPEL: Haraldrud gjenbruksstasjon har verdens største optiske sorteringsanlegg. Torsdag var miljøbryåd Ola Elvestuen invitert til lansering av motivasjonskampanjen 2012 «Alle vil sortere.no». Her ser de Oslo-søppelet på vei inn i anlegget. Foto: Alle foto: Aina Moberg

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYDE: Direktør i Renovasjonsetaten, Pål A. Sommernes (t.v.) og direktør i Avfall Norge, Håkon Jentoft med Rosén og Elvestuen.

HARALDRUD: Miljøbyråd Ola Elvestuen (Venstre) kom med klare visjoner for hovedstaden under lanseringen av Avfall Norges motivasjonskampanje «Alle vil sortere.no».

Kampanjens mål er å få oss til å sortere søppelet vårt både mer og bedre. Alt du kildesorterer blir til noe nytt, altså fra null verdi til full verdi. Ketchupflasken blir en fleecejakke, pizzaesken en brosjyre og din gamle PC-skjerm en sykkellykt.– Haraldrud gjenbruksstasjon er verdens største optiske sorteringsanlegg. Jeg er trygg på at søppelet vi sorterer havner der det skal, og at alt vi kaster blir brukt om igjen, sier Elvestuen.

Jern er gull verdt

Med seg under lanseringen hadde han Alex Rosén, kampanjens frontfigur. Rosén er en engasjert søppelsorterer.

– Jeg tenker hele tiden på at det som ikke lenger har noen verdi for meg, kan bli til noe andre kan bruke. Jernsøppel, for eksempel, er gull verdt. Det kan vi bygge en ny bil av, fortalte han fremmøtte elever fra 4. trinn ved Skøyen skole. Slett ingen tilfeldighet at de var invitert til lansering av «Alle vil sortere.no».

Les også: Næringslivet klarer ikke å kildesortere

Kjør på et bananskall

– Barn er viktige når det gjelder å få oss voksne til å sorterte søppelet vårt. De synes ikke det er vanskelig, men bare en vane alle må gjøre hver eneste dag, sier byråden.

De vitebegjærlige elevene, som forøvrig vant 100.000 kroner i returkartonglotteriet i fjor, fikk svar på alle sine spørsmål om hva og hvordan de skal sortere søppel.

Men, da Elvestuen fortalte 4. klassingene at man kan kjøre 96 meter på et bananskall, ville de ikke riktig tro det de hørte.

– 96 meter ? Betyr det at om man putter to bananer på bensintanken kan man kjøre dobbelt så langt, undret Teodor og Peter.

En lattermild byråd måtte forklare at bananskallet, sammen med annet matavfall først må gjenvinnes til biogass, før vi kan «putte det på tanken».

I løpet av juni er alle Oslos husstander inkludert i det nye søppelsorteringsopplegget. Les om dette her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.