RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Kjære Stian!»


Norges Handicapforbund ber byrådsleder Stian Berger Røsland om å skape en mer inkluderende by. Her fra da utvalget for universell utforming var på en rundtur i Oslos gater.
Norges Handicapforbund ber byrådsleder Stian Berger Røsland om å skape en mer inkluderende by. Her fra da utvalget for universell utforming var på en rundtur i Oslos gater. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Gratulerer med å ha blitt gjenvalgt til bystyret, og som byrådsleder. Vi er glade for at du nå har fått en ny sjanse til å gjøre Oslo til en likestilt og likeverdig by. Vi forventer at du nå endelig tar tak og gjennomfører det du har lovet!

Høyre skriver i sitt program at de vil gi alle et verdig liv. Det er vi umåtelig glade for, og vi gleder oss til at funksjonshemmede igjen kan ta t-banen fordi byrådet har gjort noe med avstanden mellom t-banevogn og perrong. Og for at mennesker med nedsatt funksjonsevne nå kommer til å få brukerstyrt personlig assistanse (BPA) hvis de ønsker det, og dermed muligheten til å delta i samfunnet på lik linje med alle andre.

Dette er krav vi har jobbet for lenge, og vi ser fram til at du nå endelig vil gjøre noe med saken. Nei, vi snakker ikke om festtaler, men at du faktisk sørger for at de fine ordene blir fulgt opp med midler og gjennomført.

Mennesker med nedsatt funksjonsevne ønsker å jobbe. På landsbasis er det cirka 78.000 som nå er utenfor arbeidslivet, men som har lyst til å bidra til statskassa ved å arbeide. Oslo kommune må, som Oslos største arbeidsgiver, gå foran som et godt eksempel på hvor lett det er å inkludere funksjonshemmede i arbeidslivet.

Oslo kommune har tidligere i år signalisert at de ønsker å gå bort fra statens målsetting om at minimum fem prosent av alle nyansatte skal være mennesker med nedsatt funksjonsevne. Vi regner med at dette er fordi kommunen vil ansatte mange fler, og gleder oss til å høre mer om dette.

Høyre vil at Osloskolen skal bli Europas beste, og vet at Oslo har Norges mest mangfoldige elevflokk. Vi gleder oss til at funksjonshemmedes rettigheter blir ivaretatt, og at elever med nedsatt funksjonsevne får muligheten til å gå på nærskolen og få den oppfølgingen de trenger der.

Vi gleder oss også til at funksjonshemmede lærere og foreldre får tilgang til skolene der de jobber eller der barna går. Nå som Høyre har fått så mange mandater er vi fornøyde med at dere endelig skal få gjennomslag for dette.

Boligsituasjonen i Oslo er akutt. Vi trenger flere boliger. Vi regner med at du sørger for at Oslo kommune følger både plan- og bygningslovens paragrafer om universell utforming og diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, og at Oslo kommune gir færre dispensasjoner fra regelverket. Oslo må bli en by for alle.

Ikke minst er vi sikre på at du vil stoppe forskjellsbehandlingen som foregår i bydelene. Det kan ikke fortsette å være sånn at funksjonshemmede må flytte til andre bydeler for å få de rettighetene de har krav på. Dette gjelder ikke minst TT-ordningen, som Høyre og Frp-byrådet raserte med endringene fra 1. januar 2011. Det har riktignok blitt bedre enn i januar, men det er fremdeles mye som gjenstår.

Vi gleder oss derfor til du presenterer en minst like god ordning som den vi hadde før nyttår. Vi gleder oss til en ordning som igjen lar funksjonshemmede komme på jobb og skole i tide. En ordning der alle kan ha et godt sosialt liv – også etter klokka 22.00.

TT-ordningen var en av Oslos store styrker og har vært skoleeksempelet på en vellykket ordning som vi i NHF Oslo har vært stolte av. Slik er det dessverre ikke lenger, men vi har troa på at du ordner opp slik at Oslo igjen blir suksesshistorien.

Nå har du fått en sjanse til, Stian. Vi regner med at du griper den, og gjør Oslo til en by for alle. En gang for alle.

Magnhild Sørbotten

Leder i Norges Handicapforbund Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere