RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjører klesvasken 338 kilometer hver uke


LANGREIST SKITTENTØY: Hver uke kjøres klesvask mellom Lillehammer og åtte institusjoner i Oslo. Kjøres det hver uke tilbakelegger klesvasken 17.576 kilometer i året.
LANGREIST SKITTENTØY: Hver uke kjøres klesvask mellom Lillehammer og åtte institusjoner i Oslo. Kjøres det hver uke tilbakelegger klesvasken 17.576 kilometer i året. Foto: Illustrasjon: Ida Hansen
En gang i uka kjører en lastebil fra vaskeriet på Lillehammer til Østensjø bo- og servicesenter med klesvask.

ØSTENSJØ: Østensjø bo- og servicesenter er ett av i alt åtte sykehjem i Oslo som har kontrakt med vaskeriet Lillerent på Lillehammer.

Del på Facebook

Hver uke sender Østensjø bo- og servicesenter en til to traller hver inneholdende 50 til 70 kubikk skittentøy til Lillehammer. Transporten koordineres med de andre institusjonene.

17.576 kilometer i året

Mellom Traktorveien 7 og vaskeriet på Lillehammer er det 169 kilometer. Hver uke kjøres det altså 338 kilometer tur-retur.

Forutsatt at dette skjer hver uke gjennom hele året tilbakelegger skittentøyet fra disse åtte institusjonene 17.576 kilometer hvert år, dette inkluderer ikke avstand mellom institusjonene i Oslo.

Avstanden tilsvarer nesten tur-retur Moskva-Vladivostok på den Transsibirske jernbanen (18.578 km).

Strenge regler

Årsaken til at institusjonenes skittentøy havnet på Lillehammer er regler for offentlig anskaffelse.

Da Sykehjemsetaten (SYE) ble opprettet i 2007 hadde ni institusjoner vaskeritjenester fra forskjellige leverandører. Mange av disse var allerede gått ut og SYE måtte iverksette en anskaffelse av disse tjenestene etter regelverket for offentlige anskaffelser.

– For å kunne delta i konkurransen om å yte tjenesten, hadde SYE i sin kunngjøring satt krav til leverandørenes miljøperspektiv både i forhold til bilenes utslippsnivåer og til selve vaskeriprosessen, sier boleder Turid Mood ved Østensjø bo- og servicesenter

Ingen tilbud fra Oslo

I utlysningen ble det stilt krav til blant annet hygiene, smittevern, arbeidsvilkår for de ansatte, utslippskrav til lastebiler, kjemikalieforbruk, avfallshåndtering og vann- og energiforbruk.

– Det er i regelverket for offentlige anskaffelser ikke anledning til å favorisere leverandører som for eksempel har beliggenhet i Oslo, derfor kan i vi i teorien få tilbud fra hele landet. Ingen av de tre leverandørene som vi fikk tilbud fra i denne konkurransen hadde beliggenhet i Oslo, sier kommunikasjonssjef Sofus Urke i SYE.

Kontrakten ble inngått for åtte institusjonene som har mellom 12 og 160 beboere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere