RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøres ut på scenen med truck


Helle Haugen synes det er gøy å kjøre rundt på scenen til Oslo Nye Teater med truck. Forestillingen Kurt koker hodet har première på lørdag.
Helle Haugen synes det er gøy å kjøre rundt på scenen til Oslo Nye Teater med truck. Forestillingen Kurt koker hodet har première på lørdag. Foto: Foto: Trine Dahl-Johansen
Sovende i en scenedekorasjon blir Helle Haugen kjørt ut på hovedscenen til Oslo Nye Teater. Når Kurt koker hodet er ikke ting som de pleier for skuespilleren.

LJAN/SENTRUM: – Dette er gøy!

Helle Haugen smiler stort der hun står på scenen, midt i prøvene før ilddåpen. Lørdag er det premiere på familieforestillingen.

Sitter på gaffelen

Johannes Joner, alias Kurt, har akkurat kjørt henne inn på scenen med truck, mens hun er inni dekorasjonen. Sammen jobber de på spreng for å få forestillingen Kurt koker hodet på plass.

– Det er ikke så ofte man gjør dette, ler hun og bedyrer at det å sitte i gaffelen på trucken er omtrent som å sitte på en liten motorsykkel.

Hun slipper å sitte på taket av trucken, som sønnen i stykket, Bud, må.

Krevende

Skuespilleren er bosatt på Ljan og innrømmer at rollen som Kurts kone Anne-Lise er krevende, siden det er så mye å passe på.

– Jeg blir litt matt, for premièren er jo allerede på lørdag! Johannes gjør en kjempejobb med å spille den store rollen som Kurt er. Han kjører deler av dekorasjonene ut på scenen, med oss oppi. I den ene scenen ligger jeg og sover. I den andre sitter jeg på kjøkkenet. Det er godt gjort å både spille rollen og kjøre oss og dekorasjoner rundt, for dette er veldig teknisk krevende, forteller hun.

På scenen har skuespillere og andre medarbeidere måttet forholde seg til nye regler når det gjelder helse, miljø og sikkerhet.

– Vi har klare avtaler på hvor vi kan stå og hvor vi er. Vi får for eksempel ikke lov til å gå inn for å se på fra sidelinjen, som vi pleier. Det er mørkt og trucker kommer kjørende, så det er viktig at vi ikke går i veien. Da kan vi skade oss.

Kurt koker hodet hadde urpremière på Trøndelag Teater i april 2003. Historien ble siden gitt ut som bok. Forestillingen på Oslo Nye Teater er et samarbeid med Cirka Teater. Kurt har blitt landets mest populære truckfører og har begeistret unge og gamle lesere i årevis.

Kjenner seg igjen

Rollen som kona til Kurt kunne hun lett identifisere seg med. Anne-Lise er trebarnsmor, men i dette stykket er de to eldste på leirskole. Bare lillebror Bud er hjemme.

– Hun er glad i å hjelpe folk og er full av idealisme. Hun mener vi har mye spennende å lære av folk fra andre land når det gjelder mat, nye butikker, musikk og nye tanker. Hun er en av disse kvinnene som er veldig åpne og fordomsfrie - en moderne dame som nok mange av oss kan kjenne oss igjen i. En som mener det er viktig å inkludere og være åpen, men hun er også veldig ukritisk. I forestillingen møter hun asylsøkere, som bor i en container, og går inn i dette med hud og hår for å hjelpe dem. Det får konsekvenser for både familielivet og henne selv. Du kan si at hun er en ildsjel med store bokstaver! Hun er en veldig søt og godtroende dame som er full av energi og liker å være til nytte for andre. Noen ganger kan hun være litt grenseløs i sitt ønske om å hjelpe.

Helle forteller at hun har brukt av seg selv for å tilnærme seg rollen som Anne-Lise.

– Det er en morsom rolle å spille, siden den ikke er så langt unna meg selv, venner og folk man møter til daglig. Da får man mye materiale å ta av, så rollen ikke blir så vanskelig å skjønne.

Nesten tegneserie

Johannes Joner har den største endringen utseendemessig i forestillingen. Han skal være skallet med en hårtust på hodet som skal stå rett opp. Helle har kun en parykk hun skal iføre seg, så hennes transformasjon til rollefiguren er ikke så omfattende.

– Vi har et veldig sterkt uttrykk på scenen. Karakterene er tydelige og heller litt mot tegneseriefigurer, men med hjerte, kropp og følelser, forteller hun.

Forfatteren Erlend Loe har sagt om "Kurt koker hodet" at forestillingen mest av alt handler om fremmedfrykt.

Men det handler også om andre ting, for eksempel kjærlighet, vennskap og triksing med truck. Ifølge Loe handler det også «ørlite om bæsj. Og en hel del om leverpostei.»

– Dette er en forestilling for hele familien. Det er humor både for de minste og de største - en forestilling med mange lag i seg. Den forteller noe om vår samtid, men har samtidig mye humor og handler om noe man kan kjenne seg igjen i. Erlend Loe har en spesiell tone i det han skriver, en underfundig humor, og det er noe nytt innen teater for barn. Dette er en fin anledning til å gjøre noe sammen som familie, som også alle synes er gøy.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere