RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøttets lyst


Le Pousseur Syrah, Bonny Doon 2008 (best. nr. 5125101, kr. 190, basisutvalg.
Le Pousseur Syrah, Bonny Doon 2008 (best. nr. 5125101, kr. 190, basisutvalg. Foto: Foto: Carl Martin Nordby
Til rått reinsdyr vil vi ha litt kjøtt i glasset også.

Reinsdyr er for oss nordmenn et nasjonalprodukt. Ukens variant er i tillegg gravet, noe som bidrar til å gjøre retten helnorsk. Smaken får et veldig animalsk preg, i og med at kjøttet ikke er varmebehandlet. Når vi velger vin, må vi også forholde oss til krydderne og sødmen fra persillerot og cumberlandsaus. Sausen er basert på portvin og rognebærgelé, og akkompagnerer det magre reinsdyrkjøttet fint.

Krydrer med Syrah

Her trenger vi en vin med animalske toner og litt krydderpreg. I tillegg krever den søte sausen at det er noe sødme også i vinen. Syrah-druen, som har sitt opphav i Rhonedalen i Sør-Frankrike, har akkurat disse egenskapene. I sitt hjemland har Syrah en stram tanninstruktur og en animalsk, krydret stil. På den andre siden av Atlanteren har den i tillegg litt fruktsødme. Og det er akkurat hva denne retten trenger.

Vi drar til Santa Cruz i California, nærmere bestemt Bonny Doon Vineyards. Bonny Doon ble startet i 1983 av amerikaneren Randal Grahm, som er en av de såkalte «Rhone rangers». Dette klengenavnet brukes om vinbønder som har vært foregangsfigurer i bruk av Rhone-druer i området.

Randal Grahm bruker dessuten en rekke artige navn og etiketter på vinene sine for å spille på opprinnelsesstedets merkverdigheter. For eksempel har hans vin Le Cigar Volant, i Châteauneuf-du-pape-stil, bilde av en flygende sigar på etiketten. For å ha fullt utbytte av etiketten må man vite at området Châteauneuf-du-pape i sin tid hadde et utrolig forbud – mot flygende tallerkener og sigarer!

Perfekt stil

Ukens anbefaling er Le Pousseur Syrah, Bonny Doon 2008 (best. nr. 5125101, kr. 190, basisutvalg ). Vinen er laget på 96 % Syrah- og 4 % Grenache- druer, og har ligget 12 måneder på store eikeliggere. Den har en rik duft av pepper, rått kjøtt, søte solbær, bjørnebær og lær. Smaken er rik, med en animalsk karakter, bløte tanniner og sødmefull frukt preget av mørke bær.

Sammen med reinsdyret er vinens kjøttfulle stil helt perfekt. Den pepperaktige Syrah-stilen fungerer også bra med krydderet i retten, og fruktsødmen er akkurat markant nok til å hanskes med den søte sausen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere