RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klanen-talsmann: Stor forskjell på supporterkultur i Norge og Sverige


 
  Foto: Foto: Ine-Elise Høiby
Søndag ble en Djurgården-supporter drept før serieåpningen i Allsvenskan, angivelig av såkalte casuals. Talsmann for Klanen, Erling Rostvåg, tror ikke det samme kunne skjedd i Norge.

OSLO: – Jeg tror ikke vi får se noe lignende i Norge i nærmeste fremtid. Det er har vært mindre episoder hvor enkeltpersoner skal slåss, men ikke i nærheten av sammenstøtene mellom svenske supportere de siste årene. Tilstandene i Sverige har lenge vært ekstreme og ute av kontroll, sier Rostvåg.

Han er tydelig på at det ikke er liknende forhold i Norge, men mener det finnes enkelte casuals-miljøer også her i landet, som bør ta saken på alvor.

– Selv om vi ikke har det sånn i Norge, bør denne hendelsen være en tankevekker i enkelte miljøer i Norge, sier han.

Kartlegger casuals

NFF og de norske klubbene jobber aktivt for å forhindre rekruttering til casuals-miljøer. I tillegg har politiet kartlagt personer i disse miljøene for å forhindre bråk.

LES OGSÅ: Casuals jakter ranere i Oslo

LES OGSÅ: Ruben Kristiansen til Vålerenga

– Vi jobber aktivt for at det skal være trygt å gå på Vålerenga-kamper. Vi har egne regler innad i klanen og jobber tett med Vålerenga for å fremme gode holdninger. Klanen har også en egen trivselsvakt som passer på våre egne tribuner, sier Rostvåg.

Politiet har kontroll

Svensk fotball har i flere år hatt problemer voldelige supportere, og da spesielt supportere fra Stockholm-klubbene.

I Norge er det bare et fåtall kamper som betegnes som høyrisiko-kamper, og da spesielt kampene mellom Vålerenga og Lillestrøm. Her er politiet aktivt inne for å forhindre at bråk eskalerer.

– Jeg tror det er en viss forskjell på hvordan politiet håndterer supporterne i Norge og Sverige. I Norge har politiet kontroll på verstingene og de fleste supporterne kan gå på kamp uten å føle seg som mistenkt. Det tror jeg er med på å forhindre radikalisering, sier Rostvåg.

Han påpeker at det i Norge også er godt samarbeid med politiet, som han mener jobber konstruktivt og har forståelse for supportermiljøet.

LES OGSÅ: Molde kjørte over Vålerenga

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere