Klapper for utsikt

Rune Gerhardsen og Jøran Kallmyr viser sin umiddelbare glede over nyvunet utsikt øverst i Kongsveien. Foto: Aina Moberg

Rune Gerhardsen og Jøran Kallmyr viser sin umiddelbare glede over nyvunet utsikt øverst i Kongsveien. Foto: Aina Moberg

Rune Gerhardsen gjør et nytt forsøk på å få tynnet ut vegetasjonen langs Kongsveien. Mandag var han og byråd Jøran Kallmyr på plass da de første bjerketrærne deiset i bakken.

Rune Gerhardsen (Ap) og Jøran Kallmyr (Frp)skulle gjerne selv ha felt trær i Ekebergskråningen, men mandag formiddag var de kjempefornøyde med at Jon Hagen i Friluftsetaten hadde saget ned flere bjerketrær som åpnet utsikten bak dem (ved parkeringsplassen vis a vis Jomfrubråten stasjon). Foto: Aina Moberg Foto: ARKIVFOTO: Aina Moberg

Full enighet mellom Ap og Frp. Disse trærne bør legges i bakken... Foto: Aina Moberg

... og i bakken gikk både to små og et større bjerketre. Rune G. og Kallmyr jubler. Foto: Aina Moberg

Byråd Jøran Kallmyr og Rune Gerhardsen i blid samtale med Friluftsetatens Jon Christiansen og Jon Hagen. Foto: Aina Moberg

Om Jøran Kallmyr og Rune Gerhardsen fikk bestemme ville de at hele skråningen langs Kongsveien skulle ha like fin utsikt som her på parkeringsplassen til den, i øyebliket, nedlagte, Kafé Utsikten. Foto: Aina Moberg

Ingen utsikt i sikte. Slik vil politikerne Kallmyr og Gerhardsen ikke at det skal se ut for dem som går, sykler, tar trikk eller kjører i Kongsveien. Foto: Aina Moberg

EKEBERG: For noen år siden tok nordstrandbeboer Gerhardsen initiativ til at det måtte åpnes for mer utsikt på strekningen mellom Sportsplassen og Gamlebyen. Resultatet ble uttynning av vegetasjonen på ti punkter.

Litt komisk

– Jeg synes det ble tatt for lite sist, og mener det må være grenser for hvor vanskelig det skal være å få til disse «utsiktsglimtene». Å sammenligne Ekebergskråningen med de rikeste vegetasjonene i verden blir litt komisk for meg, sier Ap-politikeren.

– Vi snakker jo ikke om å rense skråningen, smiler han.

I mai vedtok derfor bystyrets samferdselskomité, med Rune G. som leder, enstemmig følgende notat :

Komiteen viser til at Oslo har enkelte områder med spesiell utsikt og utsyn over byen. Enkelte steder fører imidlertid tett vegetasjon til at ustikten forringes, eller simpelthen blir blokkert. Dette gjelder bl.a. strekningen langs Kongsveien.

Komiteen ber byrådet ta raske initiativ slik at skråningen blir ryddet og flotte utsiktspunkt kommer til sin rett.

Ingen råhogst

Ansvarlig byråd, Jøran Kallmyr (Frp) var ikke vanskelig å be da han fikk notatet på sitt bord.

– Jeg er opptatt av det biologiske mangfoldet i Oslo, og det beste vern for naturområdet er at folk bruker det og er glade i det. Vi ønsker å «åpne» opp Ekebergskråningen slik at folk får sansen for den og bruker den flittigere, sier han.

Mandag stilte han derfor sammen med Rune G. ved parkeringsplassen vis a vis Jomfrubråten stasjon, og bivånet Friluftsetatens felling av bjerketrær på nedsiden. Men, noe snakk om «råhogst» i skråningen var dette ikke starten på.

Naturreservat

Skråningen er vernet etter naturvernloven. Oslo kommune kan med andre ord ikke foreta seg noe i dette verneområdet som ikke Fylkesmannen har godkjent.

– Vi vedlikeholder hele tiden de ti eksisterende utsiktsspunktene i Ekebergskråningen naturreservat. Jobben vår er å holde vegetasjonen nede der. Det er bare her, på det øverste punktet, vi har fått lov til å utvide området, og derfor feller noen bjerketrær, sier Jon Christiansen, avd. sjef for skog- og friluft i Friluftsetaten.

Gerhardsen og Kallmyr kan denne uken altså kun juble for nyvunnet utsikt på ett sted i Kongsveien, men de gir seg ikke med det.

Prøver igjen

– Vi tar en ny runde med Fylkesmannen for å se om vi ikke kan få åpnet opp på flere steder. Etter å ha snakket med folk som har bodd her i årtier, forstår jeg at det var mer utsikt her før. Det er ingen grunn til at vi ikke skal ta vare på det slik det var, mener Kallmyr.

– Helt enig, poengterer Gerhardsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag