RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innvendig er ikke nok, mener John Ingar Ek Boine, som skal selge rekkehuset sitt.
Innvendig er ikke nok, mener John Ingar Ek Boine, som skal selge rekkehuset sitt. Foto: Alle foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix

Klappet og klart til visning

Dette bør du gjøre for å få en høyere salgspris.

Noen strøk maling. Nye fliser. Og null hull. Siw Boine tenker overflate om dagen.

– Nå skal vi selge og flytte fra Bødalen (Buskerud fylke) og hjem til Alta hvor vi kommer fra. Vi håper at noen skal synes at huset vårt er så fint at de vil gi litt mer enn det vi ga for det, sier Boine.

Tipp topp stand

Sammen med ektemann, John Ingar Ek Boine, fyker hun rundt i huset med pussemaskin, sparkel, malerkost og vaskebøtte. De har brukt 10 000 kroner til maling og oppussing. I tillegg kommer mange arbeidsdager. Alt skal være i tipp topp stand når de potensielle huskjøperne kommer på visningsdagen. Men å bygge nytt bad lar de være. Det gjør de rett i.

– Det handler om å få fram kvaliteten i boligen du skal selge, sier Bjørn-Erik Øye, partner i markedsanalysebyrået Prognosesenteret.

– Men når du skal du «pynte brura», gjør du klokt i å begrense utleggene.

Ikke krone mot krone

Du får nemlig ikke tilbake investeringene krone mot krone, mener Øye. Fra 1992 og fram til 2010 tredoblet de norske boligprisene seg. Finansiell usikkerhet i Europa og USA til tross, prisstatistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening viste at snittprisen på norske boliger januar i år var hele 8,4 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– Cirka 20 prosent av prisveksten de siste 25 årene kan tilskrives teknisk standardheving, som oppgradering av våtrom og kjøkken. De fleste norske boliger har i dag høy teknisk standard. Når du går fra et fint kjøkken til et enda finere kjøkken er det ikke sikkert det gir utslag i prisen. Derfor bør du la store prosjekter ligge.

Du må være nøye

Heller ikke eiendomsmeglerne mener man skal bruke for mye penger på oppussing.

– Det er ikke sikkert du får oppussingskronene tilbake. En boligselger kan også gjøre stil- og fargevalg som kjøper ikke liker, sier meglerfullmektig Lars Nerbråten i iHUS.

Han sier at i Oslo går oppussingsobjekter til nesten lik høy pris som leiligheter som er i god stand.

– Kan det lønne seg å pusse opp boliger i områder hvor prisveksten ikke har vært så stor?

– Nei, beliggenheten betyr mye mer, sier Øye.

God stemning

Når leiligheten skal ut på salg, må flest mulig synes at den er fin.

– Det handler om den gode stemningen som gjør at det blir spenning, om detaljene som gir helheten. At listverket i taket er riktig skåret, at håndverksarbeidet er bra utført og at boligen er godt vedlikeholdt og ikke sjuskete, sier Øye.

Boligstylist Nicoline Green har vært på profesjonelt besøk i 4000 leiligheter. Hun mener du må forberede deg på boligsalget på samme måte som du forbereder deg til et jobbintervju eller til å holde en presentasjon:

– Boligen skal skinne, sier Green.

– Folk skal få lyst til å flytte rett inn.

Malingstrøk

Bad og kjøkken er viktigst. Om du ikke bruker penger et nytt italiensk kjøkken, vil det lønne seg å legge ned ressurser i å få det til å se friskt og nystelt ut:

– På kjøkkenet kan du pusse ned benken og olje den. Bytt ut knotter og skapdører. Puss over fugene på flisene. På badet kan du koste på deg et nytt skap og speil. Bytt ut dusjkabinettet med dusjdører som tar mindre plass.

Noen strøk maling gjør susen:

– Mal veggene, sparkle over hull etter bildeoppheng, heng opp lister og ledninger. Det koster mer arbeid enn penger, men det er verdt det fordi folk på visning legger merke til det, konkluderer Greene.

Så til slutt: Vask, skrubb, rydd og pass på at det er lyspærer i alle lamper.

Tre helger

Men når du svinger med penslene, skal du være forsiktig:

– Det er ikke sikkert at det du synes er smart, er noe alle synes er fint. Spør en venn om hva han synes om valget ditt, tipser Øye.

Hjemme hos Boine i Buskerud er de halvveis i den store klargjøringssjauen. Trappene lyser blendahvitt etter tre lag glanset trappemaling.

– Det tok tre helger å male alle strøk som skulle tørke mellom hver gang. Nå skal kjøkkenbenken pusses ned, men først skal vi sparkle over de nye flisene på kjøkkenet. Så skal alle løse lister festes. Og til slutt skal vi ha friske blomster, nye håndklær og puter, sier Siw Boine.

– Jeg har solgt før og da gikk vi over veggene med lupe, det var helt strøkent og det fikk vi igjen for.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere