Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klar for 90 nye år

Ordfører Fabian Stang markerte den offisielle innvielsen av klubbhus og Bergbane 10. september. Selv var ordføreren en ivrig bandyspiller som ung, ifølge seg selv. Han lærte å gå på skøyter og svømme på samme dag, etter et uhell på isen i en park på Skøyen som ung. Her sammen med UILS Bjørn Davidsen og Finn Ericsson.
Ordfører Fabian Stang markerte den offisielle innvielsen av klubbhus og Bergbane 10. september. Selv var ordføreren en ivrig bandyspiller som ung, ifølge seg selv. Han lærte å gå på skøyter og svømme på samme dag, etter et uhell på isen i en park på Skøyen som ung. Her sammen med UILS Bjørn Davidsen og Finn Ericsson. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Etter ti tunge år feirer Ullevål IL 90-årsjubileet i medvind.

Fabian Stang.

Bjørn Jensen og Kristin Lund i Vital.

Ullevål IL 90 år.

Arkitekt Ole Wiig fra Narud Stokke Wiig Arkitekter som har tegnet klubbhus og bane. KLedd i Villvin vil den svarte boksen av et klubbhus kunne bli "byens grønneste klubbhus, ifølge Wiig.

Fabian Stang og Bjørn Jensen.

Bjørn Davidsen og BU-leder Bent Gether-Rønning.

Leder i UILs hovedstyre Bjørn Davidsen, ordfører Fabian Stang og leder av klubbhusstyret Bjørn Jensen.

ULLEVÅL: 5. juli 1920 så Ullevål IL (UIL) dagens lys, den gang under navnet Kvik, og fotball var eneste idrettsgren. Da Bergbanen ble kjøpt og opparbeidet i forbindelse med oppføringen av Ullevaal stadion i 1929, hadde klubben utvidet med fotball, tennis, ski, alpint, turn og friidrett som grener. Først i 1934 ble UILs bandygruppe opprettet. I dag er det bandy og turn som er klubbens satsingsområder. Bandyklubben har tatt tre NM-gull for seniorer (1974,75 og 78) og tre for juniorer (1971, 2000 og 2001). I 1984 bygget de eget klubbhus, og kunne flytte ut av slitne garderober på Ullevaal stadion.

Mørketiden

Veien til ny Bergbane og klubbhus har vært lang og tung for UIL. I 2002 forsvant Bergbanen i forbindelse med utbygging av Ullevål stadion, T-baneringen og Ringveiomlegging. Politiske vedtak om ny bane ble ikke fulgt opp. I 2007 ble klubbhuset, UILs samlende hjerte, revet.

– Vi fikk klager fra foreldre fordi barna deres ikke kom hjem. De ville heller være på klubbhuset, minnes Bjørn Jensen, leder i klubbhusstyret og klubbsekretær.

– Det viser hvilket viktig sosialt samlingssted klubbhuset og bandygruppa var i lokalmiljøet, sier han.

Bergbanen og klubbhuset som offisielt ble innviet fredag, ble overtatt av klubben allerede i fjor vinter. Etter én sesong på egen is, ser klubben resultater.

– Vi merker allerede tilsiget og interessen for våre aktiviteter, og håper at dette klubbhuset skal få en like sterk sosial posisjon for barn- og ungdom i nærmiljøet, som tidligere. 90 år er en høy alder for et menneske, men med disse fasilitetene er jeg sikker på at klubben vil leve godt i 90 nye år, sier leder av hovedstyret, Bjørn Davidsen.

Overlevelsesvilje

Han sier de ti årene i uvisshet var tunge for bandyklubben, som brukte 1,5 millioner kroner i leie av baner på Idrettshøyskolen, Voldsløkka og Valle Hovin. Uten egen hjemmebane og samlingssted overlevde likevel klubben.

– Det er takket være alle ildsjelene som har stått på for Ullevål IL gjennom mange år. Uten dem hadde vi ikke greid det. Jeg ble rørt av å se alle som var på isen den første lørdagen vi hadde åpen bane, sier Davidsen.

Bergbanen og klubbhuset er bygget av Vital, Oslo kommune har disposisjonsretten, og UIL drifter anlegget.

– Et slikt anlegg som dette, som fremmer idrettsglede for barn og ungdom, og holder dem borte fra Plata er så verdifullt, og verdt alt arbeidet og alle pengene som ligger bak, sa ordfører Fabian Stang i sin åpningstale.

Gratulantene sto i kø da jubileet ble markert i klubbhuset sist fredag.

– Tålmodigheten og utholdenheten som Ullevål IL har utvist har vært avgjørende for at vi har fått til denne utbyggingen, sier Anders Aagenæs i Vital Eiendom.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!