RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klar for å krydre hagen?


PARFYMERT HAGE: Middelhavsplanten lavendel vokser gjerne i norske hager – om den får stå i kalkholdig, godt drenert jord. Blomsterduften skal ha en beroligende effekt. (Foto: Istockphoto)
PARFYMERT HAGE: Middelhavsplanten lavendel vokser gjerne i norske hager – om den får stå i kalkholdig, godt drenert jord. Blomsterduften skal ha en beroligende effekt. (Foto: Istockphoto)
Vi kjenner lavendel best som inntørkede blomsterbunter i skuffer og skap – nostalgisk angende av sol, sommer og doven ferie hos farmor. Men den franske busken står også i ferskt flor i norske hager.

– Lavendel er egentlig en flerårig middelhavsplante, men steller du godt med den, vokser den fint her i Norge også, opplyser Gunhild Børtnes, urtespesialist ved Bioforsk Øst Apelsvoll.

Den sommerlige planten blomstrer fra juli til september med små blå, hvite, lilla eller rosa blomster, og er enklest å lykkes med om du kjøper ferdige planter.

– Ferdiglavendelen, fra hagesenter eller blomsterbutikk, kan du sette ut i hagen når som helst i sommerhalvåret. Det viktigste er at planten får stå i kalkholdig og veldig godt drenert jord, råder Børtnes.

– Dessuten trives den best i sola, gjerne opp mot en tørr mur. Lavendel er nemlig en plante som definitivt tåler tørke bedre enn fukt, tipser hun.

Vaskekte såpe

Fra gammelt av er lavendelblomsten kjent som en viktig ingrediens i både parfyme, såpe og badeprodukter.

Urteplanten ble ofte brukt i de romerske badene, og den skulle virke både avslappende, balanserende og desinfiserende.

– Planten har faktisk en viss antiseptisk virkning, forteller Gunhild Børtnes. – Navnet lavendel kommer da også av det latinske "lavare", som betyr nettopp "å vaske".

Til Norge kom lavendel antakeligvis i middelalderen – med klostervesenet – og er godt kjent i folkemedisinen som et virkemiddel mot alt fra epilepsi til hoste, magetrøbbel og revmatisme.

Den kraftig duftende blomsten ble dessuten strødd inne for å holde insekter unna, og planten er også brukt som krydder i mat.

– Lavendel smaker omtrent som den lukter – ganske kraftig. Krydderet gjør seg derfor kanskje best på feit mat, på grillet fisk for eksempel, sier Børtnes.

Vanlig olje

I dag brukes lavendel hovedsakelig til eteriske oljer, og den beste oljen fås fra Lavandula angustifolia – vanlig eller "ekte" lavendel. Oljen framstilles gjennom dampdestillering av blomstene, og det går med om lag 200 kg blomster til én liter lavendelolje.

– Oljen er den mest anvendelige – og hyppigst brukte – i aromaterapien, sier Rolv Hjelmstad ved Urtekilden.

– Lavendel er blant annet flittig benyttet for å få sove. Både selve blomstene, og duften av dem, har nemlig en beroligende effekt, forteller Hjelmstad, som har lang erfaring med hvordan planten brukes:

Du kan for eksempel lage te av blomstene, og drikke den før sengetid. Eller du kan ha blomstene i en liten tøypose – en duftpose – på hodeputen. Det er et effektivt innsovningsmiddel.

Kanskje det var derfor du sov så godt på sommerferie hos farmor?

Bruk av lavendel:

* Lavendel kan brukes som krydder i mat – særlig i viltretter, og noen få blader gir fin smak til for eksempel grillet lam. Urten finnes dessuten ofte i den franske krydderblandingen "herbes de Provence".

* Urtete av lavendel kan lages av én til to teskjeer lavendelblomster – tørkede eller ferske – per kopp vann. Teen skal ha en beroligende effekt.

* For utvortes bruk anvendes noen dråper lavendelolje i en bæreolje, det vil si fortynnet i en annen olje, som for eksempel hvetekim-, mandel- eller solsikkeolje, gjerne kombinert med andre eteriske oljer. Til et beroligende bad kan én til fem dråper lavendelolje tilsettes vannet.

* Tørkede blomster i små tøyposer gir god lukt i skuffer og skap, og duften skal holde møll og insekter unna. Du kan også gni friske blomster på huden, eller feste dem til klærne, for å holde insektene på avstand.

Kilde: Urtekilden

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere