*Nettavisen* Nyheter.

Klar for barrikadene

Leder av Oslo LO, Roy Pedersen håper folk finner veien til Youngstorget 1. mai. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN Foto: Arkivfoto

Solidaritet står i høysetet for Roy Pedersen når han inntar Youngstorget lørdag. Og i følge Oslos LO-leder er solidariteten sterkt utvida i år.

OSLO ØST: – Vi er i rute, det er jo en del som går på rutine, men det viktigste er at vi lander med alle tillatelser og at de som skal delta er klare, sier leder for Oslo LO, Roy Pedersen.

Førstkommende lørdag er det som kjent alle fagforeningers høytidsdag, arbeidernes internasjonale kampdag, 1. mai.

Solidaritet

Og som så mange ganger før står 1. mai i solidaritetens tegn. Nytt av året er hensynet til dem som i norsk sammenheng har stått uten rettigheter tidligere, mener Pedersen.

– Årets hovedparole er "Kamp for likelønn og lavlønte", sier han og legger til:

– Det begynte jo med det vi så i årets tariffoppgjør. Streiken til bygningsarbeiderne var veldig viktig i så måte. Det handlet i stor grad om å hjelpe en gruppe som er i en sårbar situasjon, og som ofte ikke er organisert selv, sier han, og peker på både bygningsarbeidere, renholdsarbeidere og andre ansatte i serviceyrker, som kommer til Norge fra andre land.

Årets tariffoppgjør handlet dels om å beskytte norske arbeidere, men også i stor grad om å hindre sosial dumping, ved å sikre alle arbeidere minstelønn. Dette er en kamp Pedersen mener er svært viktig.

– Vi har svært få fattige arbeidende i Norge, i motsetning til USA for eksempel, men samtidig ser vi at den frie flyten av kapital og arbeidskraft er med på å skape en tendens til at arbeidsgivere blir langt mer agressive. Dette er fordi vi har en uregeluert kapital, sier han, og legger til at kampen for å sikre like rettigheter og minstelønn for alle, også arbeidsinnvandrere som ikke er fagorganisert, er en fanesak.

– Det er viktig for oss å stå last og brast for denne gruppa, sier han.

Sjekk program for 1. mai i indre øst her

Viktig for østkanten

Selv om 1. mai er en internasjonal begivenhet, er Pedersen opptatt av de nasjonale – og lokale – forhold. En av årets paroler handler om at Oslo-folk må ta byen tilbake.

– Det er store forskjeller innad i Oslo, blant annet er det langt kortere forventet levealder på østkanten, det er mer fattigdom og det er større frafall i videregående skole. Vi mener at det er viktige tiltak vi kan innføre for å endre dette og aller først må man få på plass norskopplæring, gratis barnehager og SFO. Det er utrolig viktig at man kan språket og at man får mulighet til å delta i samfunnet. Vi ønsker å satse på integrering av dem som ikke er rotnorske, som jeg sier. Det er viktig at de kommer seg i arbeid og at de blir med i fagforeninger og i politikken, sier Pedersen.

Han påpeker at 1. mai er en dag for alle, men at det ikke er tilfeldig at mange arrangementer er lagt til østkanten.

– Det er nok ingen hemmelighet heller at det er flere på østkanten som deltar i 1. mai-toget enn det er fra vest. Det er noe tradisjon, og så er det vel en og annen arbeider som fortsatt bor i øst, smiler han, og avslutter:

– Vi i fagbevegelsen har jo en tradisjon for å slåss for dem som har minst og er dårligst stilt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.