*Nettavisen* Nyheter.

Klar for naturistferie på Antillene?

NATURIST-TUR: Nisjereisene griper om seg. En sprek mulighet er nakenferie på Florida-kysten eller Antillene. (Foto: Vidy Reiser)

Klar for storviltjakt i Namibia? Eller hva med naturistferie på Antillene? Nisjereisene er kommet for å bli.

Klikk på bildet for å forstørre.

I SKUDDET: Stadig flere nordmenn tar en Hemingway og jakter i Afrika. Ifølge bransjen lever antiloper og vortesvin atskillig farligere enn neshornet. (Foto: Alamy)

Klikk på bildet for å forstørre.

SMAKFULLT: Gourmetkonseptene leder an i trenden, ifølge Vagabond-redaktør Helge Baardseth. (Foto: Harald Nordbakken)

Klikk på bildet for å forstørre.

BLINK: Espen Lynne er en av mange som har sikret seg trofeer takket være agenten Jaktreiser. (Foto: Jaktreiser)

Klikk på bildet for å forstørre.

JENTEYOGA: Jomfrureiser satser på mot en kvinnelig målgruppe. Hva med yoga i Casperia? (Foto: Jomfrureiser)

Klikk på bildet for å forstørre.

FULL RULLE: Golf er en klassiker innen aktiv ferie her fra Azorene. (Foto: Paal Audestad)

"Tre gamle stuter," sa Wilson. "Nå gjelder det å avskjære dem før de kommer seg ut i sumpen."

Få har skildret afrikansk jakt som nobelprisvinner Ernest Hemingway her fra novellen "Francis Macombers korte og lykkelige liv" (Gyldendal, 2004). Forskjellen fra hans tid er at fenomenet er blitt industri.

I dag finnes det et dusin norske spesialoperatører som lokker skyteglade til land som Namibia, Botswana og Zambia og guider dem kyndig i retning viltet.

En slik er Rune Balstad i Jaktreiser.
Det er stort sett vanlige lønnsmottakere norske rådyr- og elgjegere som er blitt fascinert og har en Afrika-drøm, sier han om klientene sine.

Variasjon

Druehøst i Bordeaux, "tinderangling" på Grønland, singelseilferie på Tahiti og jenteyoga i Casperia: Den typiske sydenpakketuren har fått konkurranse når vi skriver 2008.

Ifølge Helge Baardseth, redaktør i Vagabond og durkdreven globetrotter, er nisjereisene kommet for å bli trass i drivstoffavgifter og vekst i flyprisene.

Når vi ser på sikt, og tar inn miljøet, vil folk kanskje ikke reise fullt så ofte, men gjerne bli lenger borte. Da tror jeg vi vil disponere på en annen måte dyrke en aktivitet i større grad enn før, sier Baardseth, som gleder seg over det.

Hvis trenden innen aktivitets- og kulturferie øker, betyr det at vi kommer mer i kontakt med innbyggere i det aktuelle landet. Det er jo noe av hensikten.

Skreddersøm

Temareiser AS feirer sitt 20-årsjubileum i høst. Der i gården får kundene det som de vil, opplyser selskapets Liv Hammersmark, enten de er privatfolk eller fra businessektoren.

Vi skreddersyr. Det går mye i Marokko. I fjor var det Istanbul som var det hotte. Vi sender en operagruppe til Verona. sier hun.

Ellers går det veldig mye i vin, mat og gourmet. Vi har blant annet et opplegg i Lyon, med besøk på Bocuse-restauranten. Da har vi med artisten Jørn Hoel. Han er fremragende med mat, hevder Hammersmark.

Baardseth påpeker at nettopp gourmetopplevelsen har spist på seg.

Den lokale kulturen er ofte lettest tilgjengelig i matfatet. Og det kulinariske området utvider seg. Før gikk det mest i Frankrike og Italia. Nå finnes det matkurs i Tyrkia, for ikke å snakke om Thailand, sier han.

Nakenhet

Det finnes andre saftige saker. Vidy Reiser har spesialisert seg på naturistferier. De foregår gjerne med eksotisk beliggenhet: Mexico, Florida, Den dominikanske republikk, Antillene.

Vi opplever pågang fra hele Skandinavia et godt spekter av gamle naturister og unge som vil prøve en ny ferieform, forteller Vidys Lene Halvorsen.

Hun presiserer at naturistene er noe mer beskjedne av seg enn nudistene.
Vår filosofi er at nakenhet praktiseres i forbindelse med sol og bading. Bekledningen kommer på når en for eksempel skal til bords, sier Halvorsen.

Romantikk

Balstads Jaktreiser inkluderer også Asia og Nord-Amerika. Men han legger ikke skjul på at det knytter seg spesielt romantiske forestillinger til Afrika, hvor det er mye å få for pengene.

Hvis du legger inn en ti-tolv-dagers tur, blir det seks-sju dager effektiv jakt. Det vil koste i underkant av 25.000 kroner, og vil fort resultere i fire-fem trofeer.

Det finnes riktignok ingen garanti for det siste.
Jakt er jakt, selv om faunaen er atskillig rikere der nede enn på det norske reinsfjellet, vedgår Balstad.

Det er ikke alle forunt å ta en Hemingway:
"Så skjøt Wilson, øredøvende nær ved, og Macomber så stuten vakle. Han skjøt igjen med omhyggelig sikte, og den sank i kne."

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.