RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klar som et egg


En herlig bondeomelett kan lages av ingredienser du sannsynligvis har tilgjengelig.
En herlig bondeomelett kan lages av ingredienser du sannsynligvis har tilgjengelig. Foto: Alle foto: Tore Sandberg
Mye er gjort med potetrester, pølsesnabber og hakket løk.

Det passer å starte med en «straff» jeg ga en kokkelærling. For hvordan skal man ellers lære seg å stå opp om morgenen?

Fart i beina

Jeg er ingen tilhenger av å kjefte og være den slemme kokken på kjøkkenet. Det blir på samme måte som med barneoppdragelse. Man må være kreativ.

– Klokka halv ett kommer det 20 businessmenn som skal ha ostesufflé, lød beskjeden over kjøkkenet.

Da var klokka halv tolv. Skal si gutten fikk fart på beina. At han hadde vært sent ute dagen før gjorde imidlertid at han ble ganske surrete, og gikk rundt seg selv.

– Jeg har jo aldri laget det før, klaget han.

– Se i boka, den står der i hylla, var svaret.

Utbytterikt

Oppskriften var på engelsk, noe som gjorde oppgaven enda tyngre. Men fikk han for mye hjelp, ble det jo ingen straff.

Jeg følte meg etter hvert ganske så slem, men var overbevist over at det var verdt det. Egg ble skilt, hvitter pisket, bechamelen kokte og ulike gode oster ble revet.

Kobberformer ble smurt og ovnen ble stilt på høy temperatur.

Perfekt sufflé

Da klokka nærmet seg ett og «gjestene» hadde sittet og ventet en stund, lurte jeg resten av kokkene ut av kjøkkenet, og ba de sette seg ute i salen.

Så ba jeg han servere suffleen fort til de sultne gjestene. Vi satt og ventet, og så kom han, rødsprengt i ansiktet.

Han sparte ikke på kruttet da han så at det var hele staben som satt på et oppdekket bord. Men han behersket seg, og serverte oss elegant den luftige og lekre suffleen, som etter forholdene ble helt perfekt.

Kunststykke

Etterpå måtte jeg spørre om han kom til å huske denne episoden om 20 år. Han svarte at han til og med kommer til å huske oppskriften. Så da vil jeg si at historien endte godt.

Sufflé er regnet som et kunststykke i det klassiske kjøkkenet, og noe jeg synes alle i det minste bør ha prøvd å lage en gang.

Ukens oppskrift er langt mindre krevende. Her handler det mer å bruke de gode restene man har i huset. For det blir det nok av. Å kaste mat burde ingen gjøre.

Gårsdagens poteter, noen pølsesnabber og hakket løk – da er mye gjort i denne retten. At den er av bondsk oppkomme har jeg ingen problemer med å tru, for de gode bondekonene kastet i hvert fall aldri mat.

LURER DU PÅ HVA DU SKAL DRIKKE TIL? Få eksperttips her! Bobler på jobb

Oppskrift

Bondeomelett:

  • 5-6 egg
  • 5 ss vann
  • salt og pepper
  • noen modne tomater
  • 4-5 kokte poteter
  • 1 hakket rød eller vanlig løk
  • 2 oppdelte pølser, bacon e. L
  • 1 neve aspargesbønner, brokkoli eller lignende
  • 50 g smør

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere