*Nettavisen* Nyheter.

Klare for andre omgang

Det er ikke bare bare å være Skeid-supporter. Skuespiller Johannes Joner måtte tre måneder på helsestudio før regissør Hilde Heier mente han var klar for premièrefilmen "Andre omgang".

Oslo: "Andre omgang" er en komedie som handler om en far og to voksne sønner, alle ihuga Skeid-supportere, som følger klubbens kamp mot nedrykk, men som glemmer at det er mulig å rykke ned i egne liv også. Joner spiller rollen som eldstesønn Sverre, en slipskledd toppleder som får problemer i ekteskapet når den eneste sønnen forlater redet. I rollen som Sverre måtte Joner være godt trent.
Rollefiguren min er et karrieremenneske som det var naturlig at er i god fysisk form, forteller han.
Regissør Hilde Heier sendte Joner på helsestudio med personlig trener.
Vi måtte stramme deg opp, sier hun og tar et godt grep rundt Joners overarmer for å sjekke om bicepsen fortsatt har en viss fasong.

Nedrykk på hjemmebane

Som sin bror Erik (Espen Reboli Bjerke) er ikke Sverre så flink til å snakke om vanskelighetene på hjemmebane. Skeids kamp mot nedrykk, derimot, er noe faren og sønnene klarer å prate om.
Istedenfor å snakke om problemene sine, snakker de om fotball. Det er vel mange menns måte å snakke om ting på, innimellom fotballpraten kan man skyte inn noen setninger om andre ting man tenker på, sier Joner.
Når sønnen flytter ut oppstår det et hull i Sverres ekteskap, både rent fysisk og emosjonelt. Han og kona Helene (Hege Schøyen) får et tomrom som må fylles med noe annet, forteller Joner.

Følger Skeid

Jeg tror alle generasjoner kan kjenne seg igjen i filmen, sier regissør Hilde Heier.
Vi ser alle delene av et voksent liv, og som i fotball går det opp og ned. Det gjelder å takle både opp- og nedturene, supplerer Joner.
Både Joner og Heier har begynt å følge med på hvordan det går med Skeid. Joner har til og med dekorert bilen med både Skeid-skjerf og en Skeid-drakt i miniformat som henger i vinduet.
Vi fulgte Skeid i fjor, og ble litt overrasket da vi plutselig var blitt medgangssupportere, ler Heier og Joner.
Det er ikke tilfeldig at valget ble Skeid da Heier skulle finne den norske klubben filmen skulle handle om.
Det kunne liksom ikke bli Vålerenga eller Lyn. Det hadde ikke passet med Klanen eller et stort stadion med 20.000 tomme seter, sier Heier og sikter til Lyns egen supportersang.
Manuset er egentlig fra Danmark, hvor det er Boldklubben Fremad Amager som er laget til hovedpersonene. I originalmanuset drikkes det også øl i pausen, så det måtte fornorskes noe, smiler Heier og fortsetter:
Det var noe med Skeid-supporterne og klubben som ga en fin ramme rundt filmen.

Mer enn fotball

Selv om Skeid står sentralt i filmen, handler "Andre omgang" om mye mer enn fotball.
Filmen kunne like gjerne hett "Tre scener fra et ekteskap". De tre mennene lever hver sine liv, men har et felles samlingspunkt i fotballklubben. Fotballen blir en veldig fin metafor på livet. Det er ikke bare tapere og vinnere. Du kan faktisk ha ganske mange seirer og likevel "rykke ned", sier Heier.
Hvem av hovedpersonene i filmen som "rykker ned" og hvem som holder seg oppe, det skal ikke Nordre Aker Budstikke avsløre. Men Joner avslører gjerne noe av livsvisdommen i filmen.
I livet, som i fotball, går det både opp og ned. Det gjelder å legge tapene bak seg og se framover, sier Joner, som håper filmen vil få publikum til både å le og felle en tåre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.