Klare for Norges-ekspedisjon i olabil

Mattis Mandt (20) fra Rodeløkka og Anders Bergh (21) fra Økern er klare for Nordkapp-Lindesnes.

Mattis Mandt (20) fra Rodeløkka og Anders Bergh (21) fra Økern er klare for Nordkapp-Lindesnes. Foto: Foto: Carl Østberg

I morgen 1. juli bærer det utfor i olabil fra Nordkapp for Mattis Mandt (20) og Anders Bergh (21).

NORDKAPP-LINDESNES: Den nærmeste måneden skal eventyrerne fra Rodeløkka og Økern innom 33 steder i Norge og kjøre olabil i nedoverbakke. I slutten av måneden ankommer de to Lindesnes. Etter at målet er nådd, setter de kursen for Oslo og tar sjarmøretappen her.

Del på Facebook

– Jeg har ikke kjørt så mye olabil tidligere, men har alltid hatt lyst til å gjøre det. Å få gjøre det i en måned å bare kjøre nedoverbakke, blir helt utrolig, sier Mandt som ifølge ekspedisjonen er hovedsjåfør, teknisk sjef og villmann.

Anders Bergh er ekspedisjonsleder, medieansvarlig, følgebilsjåfør og han-som-dytter-olabilen-på-toppen-av-bakken-fyr.

I vanlig bil

For ordens skyld: De to kjører ikke hele den 2499 kilometer lange strekningen i olabil. Ekspedisjonen foregår hovedsakelig per kassebil med olabilen baki. Det er på stoppene langs ruten at olabilen blir tatt i bruk der de to måtte finne en bra nedoverbakke og en entusiastisk befolkning.

«Målet er å finne de beste, lengste, tøffeste, hardeste, mest grusete, glatteste og kuleste nedoverbakkene i hele Norge» forkynner ekspedisjonsdeltakerne som satser på hjelp til det meste fra lokalbefolkning langs ruten; bistand med tips, triks og bakker, vasking av klær, lån av strøm og arrangering av olabilløp i de største byene.

Satser på soveplass

– Vi satser også på at folk hjelper oss med steder å sove. I hagen deres, for eksempel, sier Mandt som sammen med ekspedisjonskameraten befant seg på en forlatt grillplass langs E6 i Troms da dittOslo snakket med ham.

Det er for øvrig ikke bare Bergh og Mandt som står bak ekspedisjonen – også The Walt Disney Company er inne i bildet. Når eventyrerne ruller opp den røde løperen på Colosseum kino 31. juli etter tilbakelagt tur, er det også for å skape blest rundt gallapremieren for Disney-filmen «Biler 2».

Eller å «kaste blod, svette og svidd gummi på gallapremieren» som de selv uttrykker det.

Deltar i NM

– Faren til en kompis driver et konseptutviklingsfirma som jobber for Disney. Vi var på påskeferie da han fortalte om dette som en løs idé. Da jeg hørte om det, ble jeg så giret at jeg bare maste meg til det, sier Mandt – som presiserer at han og Bergh selv har bygget videre på den opprinnelige ideen.

Bilen de skal suse nedover Norges bakker med, har de derimot ikke bygget selv. Det er en olabil som tidligere har vært brukt i NM.

Ekspedisjonen er for ren oppvarming å regne. 20. august går nemlig NM i olabil av stabelen i Oslo, og der satser villmennene fra hovedstaden på at førstegangsdeltakelsen gir seier.

– Det er jo lenge siden bilen har vært med i NM, og mange folk er så interesserte at de får bygd kjempekule biler eller importert fra utlandet. Men vi har jo troa og håper å ta dem på erfaring!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.