*Nettavisen* Nyheter.

Klarer du den...

Gjennomfart i boligområder er ikke forenelig med godt bomiljø. Her Strømsveien.

Husker du historien om molboen som lempet kasse etter kasse på vogna mens han sa til hesten: «Klarer du den, så klarer du den…».

Men da vogna var full, var den ikke til å rikke! Planleggingen av etterkrigstidas nye Oslo blir en slik molbohistorie der molboenes 1960-tallsløsninger på etterkrigstidas boligkrise og trafikkproblemer framstår muligens velegnet på tegnebrettet. Men for Østkanten blir det som skal lesses på kun en fortsettelse av den elendighetsutviklingen som tok til en gang på 1800-tallet.

Det som er ment å være gode enkeltløsninger, viser seg snart å gjøre skade på en østkant som igjen har seget nedover på planleggernes verdistige. Og derved er det lett å belesse den gamle Østkanten med stadig mer.

Med etterkrigstidas samlede planleggingsfokus ute i de nye drabantbyene, skrus den kommunale interessen for Oslos indre østkant igjen ned til et sparebluss.

Som på 1800-tallet må Østkanten igjen ta innover seg de mange negative følger av alt det nye. Og igjen blir resultatet på Østkanten en opphopning av samfunnsproblemer.

Nå som folk helst skal bo ute i drabantbyene, blir indre by annenrangs. Men den selvstendige drabantby som skal klare seg selv forblir bare en drøm, drabantbyene blir avhengig av byens gamle sentrum og kjører daglig gjennom Østkanten for å komme dit.

Og enda viktigere: Den gamle Østkanten blir ikke avfolket selv om både den offentlige og den private interessen og omsorgen avtar. Vedlikehold, fornyelse og investeringslyst kommer ikke lenger i første rekke på Østkanten.

Leif Gjerland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.