RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klart for ramadan

Fastemåneden ramadan starter torsdag 13. september. Dette er en av fem pilarer i den islamske troen.

Oslo/Groruddalen: Ramadan er den niende måneden i den islamske kalenderen, som er basert på månens faser. I forhold til den solbaserte kalenderen forskyves måneåret 10-12 dager i året, slik at ramadan hvert år faller litt før fjoråret. I løpet av 33 år vil ramadan på denne måten passert alle årstidene. Ramadan varer i 29 eller 30 dager, og i denne tiden skal muslimene hver dag avstå fra mat, drikke og seksuelt samliv fra daggry til solnedgang.
De skal også avstå fra inntak av for eksempel medisiner eller tobakksrøyk og unngå injeksjoner og blodoverføring. Det er anbefalt å spise og drikke før fasten kommer inn ved daggry, og å bryte fasten ved solnedgang med dadler og vann før man spiser et middagsmåltid. De fleste muslimske samfunn har også utviklet spesielle mattradisjoner knyttet til fasten.
Fasten i ramadan samt frivillig faste ellers i året, er menneskets offergave til Gud. Muslimen gir avkall på det som ellers er halal, og han eller hun avstår fra det som er spesielt knyttet til menneskets fysiske eksistens for å styrke sjelen. Islam legger i tillegg vekt på de positive konsekvensene fasten kan ha både åndelig, helsemessig og i form av sosial bevissthet. Fastemåneden avsluttes med 'id al-fitr en festdag for store og små hvor de troende samles til bønn om morgenen og ellers feirer utover dagen sammen med familie og venner. Lokalavisen Groruddalen ønsker alle muslimer en fredelig måned ramadan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere