Klassetur for voksne

En av fordelene ved tematurer er guide med lokalkunnskap, slik som Yagiz Samanci, som er guide på Temareiser Fredrikstads «Fargerike Istanbul».

En av fordelene ved tematurer er guide med lokalkunnskap, slik som Yagiz Samanci, som er guide på Temareiser Fredrikstads «Fargerike Istanbul». Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Søker du viten, er tematurene en vinner. Hvis du har tid til å vente.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den mest populære turen hos Star Tour Tema i vinter gikk til Egypt. Foto: Foto: Ulla Dahlstedt

Klikk på bildet for å forstørre.

Busstur med guide og mikrofon er typisk for mange gruppereiser. Her den tyrkiske guiden Sinan Tortum og den norske guiden Grete Gulliksen Moe Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Klikk på bildet for å forstørre.

Oliven Reiser har mange tematurer verden over, blant annet sykkelturer på Sicilia. Foto: Foto: Oliven Reiser

Klikk på bildet for å forstørre.

FERIEMOSJON: Aktive ferier med sykling eller vandring blir stadig mer populært, her med Star Tour Tema i Thailand. Foto: Star Tour Tema

Klikk på bildet for å forstørre.

En av nyhetene på Star Tour Temas program neste år er økosafari i Afrika. Foto: Star Tour Tema/Torleif Svensson

– Vi mangler et ektepar, sier turleder Grete Gulliksen Moe, der hun står med to herreløse kofferter og 24 ventende turdeltakere ved et bagasjebånd i Istanbul.

Forsinkelser

Her er det ikke snakk om å rase av gårde så fort din bagasje kommer til syne på rullebåndet.

– Beklager at det blir litt venting, henvender hun seg til de 24 øvrige deltakerne på turen «Fargerike Istanbul», arrangert av Temareiser Fredrikstad.

Den store ulempen ved å reise på gruppetur er klar. Er én person forsinket, blir alle det. Går én person sakte, må også de andre saktne farten.

Og toalettpause for tretti personer tar om ikke tretti ganger så lang tid, så i hvert fall lenger tid enn hvis du reiser alene.

Til gjengjeld slipper du å finne veien til nærmeste toalett alene.

Trygghet

– Mange ser nok en trygghet i å reise sammen med andre, sier informasjonssjef i Star Tour, Elisabeth Larsen-Vonstett.

– Men hovedårsaken til at folk reiser på tematurer, er nok at man får enkel tilgang til mye kunnskap gjennom guidene. I tillegg til å få opplevelser og se steder det hadde vært vanskelig å finne fram til uten lokalkunnskap, fortsetter hun.

Star Tour startet med tematurer allerede i 1971, og var ifølge sin egenreklame først ute med denne typen reiser. Etter hvert er det blitt mange ulike tematuraktører. Så mange at det er vanskelig å holde dem fra hverandre.

Tilbud

Basert i Oslo finnes et reisebyrå ved navn Temareiser. Den ovennevnte turen til Istanbul ble arrangert av Temareiser Fredrikstad. Star Tour har TEMA-reiser, og i tillegg finnes Kultur-Reiser, Oliven Reiser og mange flere.

Tilbudene er varierte. Her er muligheter for heksereiser, naturistreiser, fotballturer, pilegrimsreiser, padleturer, opphold hos urfolk og turer som også skal være en reise i indre ro og harmoni.

Noe for enhver smak med andre ord, selv om man også på valg av type tematur kan se mer overordnede trender.

– De siste årene har det blitt stadig større etterspørsel etter aktiv ferie med for eksempel vandring eller sykling. Folk føler kanskje de har lite tid til mosjon ellers, og vil være i bevegelse i ferien, tror Larsen-Vonstett.

– Alle våre undersøkelser viser dessuten at folk ønsker noe mer enn bare sol og bading, de ønsker å kombinere solferien med opplevelser.

Populært

Ifølge Star Tours tall reiser 95 prosent av dem som har vært på tematur, ut på lignende organiserte gruppeturer igjen.

På Tematur Fredrikstad sin reise «Fargerike Istanbul» har deltakerne tidligere vært både jorda rundt, USA på tvers og Afrika på langs.

– Jeg reiste i Evert Taubes fotspor med Lars Klevstrand for to år siden, forteller Erik Christiansen.

– Det var et utrolig flott opplegg. Klevstrand kjente mange der borte, så vi fikk oppleve litt andre ting enn en vanligvis gjør, med konserter med lokale musikere og kontakt med lokale folk. Derfor reiser jeg på tematur igjen. I tillegg synes jeg det er greit å ha litt hjelp til å finne fram når en besøker en storby som Istanbul, fortsetter han.

Godt voksne

Baksiden av flott opplegg og god oppfølging er høy pris. Det gjør sitt til at det stort sett er folk i de eldre årsklassene som reiser på slike turer.

– Vår målgruppe er helt klart godt voksne, fra 55 år og oppover, sier Larsen-Vonstett i Star Tour.

– De har tid til å reise på turer som varer mer enn to uker, og de har råd til turer som koster litt mer, fortsetter hun.

Kanskje har de også større tålmodighet til å vente.

– Gå ut én og én, så jeg klarer å telle dere! sier Gulliksen Moe. Før Erik Christiansen og de andre turdeltakerne tusler én og én ut svingdøren på hotellet, der turbuss med tyrkisk guide, godt gjennomarbeidet dagsopplegg og forhåndsbestilte måltider venter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.