RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kle deg øko-trendy


MILJØMOTE: Selv om alle plagg av det norske motemerket FIN er av økologiske stoffer, er det førsteprioritet for sjefsdesigner Per Åge Sivertsen og designer Veslemøy Giling at klærne skal se bra ut.
MILJØMOTE: Selv om alle plagg av det norske motemerket FIN er av økologiske stoffer, er det førsteprioritet for sjefsdesigner Per Åge Sivertsen og designer Veslemøy Giling at klærne skal se bra ut.
Er det mulig å være moteriktig, og samtidig kle seg miljøvennlig? Ja visst.

Det er dessverre slik at mange miljøvennlige produkter ser litt stusselige ut tenk bare på elbilen.

Innen økologiske klær er det dessverre slik at mange fremdeles tenker veldig tradisjonelt med bruk av lin, naturfarger og flagrende gevanter, sier pr-ansvarlig hos det norske økologiske motemerket FIN, Nicolai Herlofson.

Å satse økologisk er blitt populært. De fleste kleskjedene, deriblant Lindex, H&M, Cubus, KappAhl, Vero Moda og Only har økologiske plagg i sine kolleksjoner. Men utvalget er fremdeles begrenset.

Det går stort sett i enkle plagg eller streetklær. Mange lager t-skjorter, undertøy og jeans, men utvalget er lite utover det, sier sjefsdesigner i FIN, Per Åge Sivertsen.

Satsning

Enkelte norske butikker satser nesten utelukkende på økologisk, slik som blant annet Friends Fair Trade, Aloha Hemp og Pug-Store. I volum er det likevel store produsenter som Nike, Wal-Mart og H&M som selger mest.

Målet er at vårt volum av økologisk bomull skal øke med minst 50 prosent hvert år de neste fem årene, opplyser kommunikasjonsansvarlig i H&M, Tomas Andersson, og oppgir at de nå bruker økologisk bomull i alle avdelinger, både på moteplagg og plagg i basisgarderoben.

Ideen bak FIN har vært å satse på økologiske stoffer, men å rette seg mot et eksklusivt segment.

Vi skiller oss fra kjedene både når det gjelder design, pris og fokus. En økologisk produksjon ligger i bunnen, men det er vel så viktig at klærne har et bra design, påpeker Herlofson.

Miljøskadelig

Produksjon av bomull krever både mye bruk av vann og skadelige plantevernmidler. Selv om det er en stor miljøgevinst i å legge om til økologisk, utgjør andelen fremdeles mindre enn én prosent av den totale bomullsproduksjonen.

Bomullsproduksjon bidrar med en stor andel av utslippene fra landbruket, så det er særlig her det er mye å hente på å velge økologisk. Men vi bruker også mange andre materialer, som bambus, villsilke og babyalpakka, sier Herlofson.

Han tror likevel ikke man kan få folk til å handle bare ved å appellere til deres samvittighet.

Folk kjøper det de synes er fint, sier han.

Kjedene prøver likevel å selge inn fine klær blandet med ren samvittighet. Som Only skriver om sin nylig lanserte økologiske kolleksjon.

"Med Only Eco designet gir vi ikke bare moteklærne kundene ønsker vi gir dem en mulighet til å gjøre en forskjell."


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere