RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klemetsrudanlegget skal gjøre Oslo til miljøener

Oslo er nest dårligst i landet på å skille ut matavfall. Det vil hele bystyret ha slutt på.

KLEMETSRUD: Fra 2009 er planen å innføre et landsomfattende deponiforbud, og det betyr at det vil bli stilt enda strengere krav til hvordan søppelet vårt skal håndteres.

Forbudet betyr at det ikke lenger er tillatt å deponere avfall som papir, treverk, tekstiler og matrester. Mest mulig avfall skal gjenvinnes, og bare det som ikke kan brukes på ny skal brennes. Dette skal i sin tur redusere norske utslipp av klimagasser og miljøgifter.

En vare

De gamle fyllingene er for lengst forbudt, og strenge regler for søppelhåndtering har sørget for at søppel er blitt en ettertraktet handelsvare. Det er den enkelte kommune som ordner med sitt søppelproblem, og mange norske kommuner har i årevis betalt for å sende søppelet sitt over lange strekninger, gjerne til Sverige.

I Sverige bygget man forbrenningsanlegg som utnyttet energien til fjernvarme alt på 1960-tallet. I Norge er det seks kommuner som lager fjernvarme av avfallet de brenner. I Oslo er det anlegg på Klemetsrud og Brobekk gjør søpla vår om til energi i form av fjernvarme.

Undersøkelser viser det er bedre å ta ut energien i forbrenningsanlegg enn å deponere avfallet. Det som går til forbrenning i Sverige tas ut til fjernvarme, og det er mer miljøvennlig og lønnsomt enn å bare deponere det i Norge. Avfallet er i dette tilfelle et handelsprodukt som går over grenser og vi har ikke noen mulighet til å hindre dette, forteller Kari Aa som er seksjonssjef i avfallsseksjonen i Statens Forurensingstilsyn (SFT).

Alle for

Et samlet bystyre gikk i november 2006 inn for å lokalisere et biogassanlegg på Klemetsrud. Samtidig ble det bestemt at det skal bygges en ny ovsnlinje samme sted, og at det skal etablere to anlegg for utsortering av våtorganisk avfall i tilknytning til anleggene på Klemetsrud og Brobekk.

Etter det Nordstrands Blad kjenner til skal biogassanlegget være i full drift fra 31. desember 2011, og i oktober 2009 skal det starte et pilotprosjekt med utsortering av matavfall og plast.

Da må oslosøpla sorteres i tre poser: Plast, mat-, og restavfall og legges i en dunk som i dag. Resten skal Renovasjonsetaten og Energigjenvinnsgsetaten ta seg av.

Oslo er allerede i dag en av de fremste fylkene på avfallsgjenvinning. På Klemetsrud og Brobekk tar de imot husholdnings- og næringsavfall fra kommunene rundt byen, i hovedsak Follo og Romerike. Men i nabokommunen Bærum sender i restavfallet sitt til Fredrikstad. Og det vil de fortsette med så lenge kontrakten gjelder.

Når vi skal inngå ny avtale, vil vi legge ut et nytt anbud. Dersom Klemetsrud melder sin interesse, vil det bli vurdert på linje med andre tilbydere, forklarer førstekonsulent Jorun Dahl Hatlebakk i Bærum kommune.

Når deponiforbudet innføres neste år, vil det trolig mangle forbrenningskapasitet i Norge.

SFT vet at det jobbes med å styrke denne kapasiteten, men vi ser at det kan være behov for overgangsordninger enkelte steder, sier Kari Aa i SFT.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere