RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klif: Mener regnestykket er feil

HELSFYR: Erik Høygaard i sedimentseksjonen i Klima- og forurensningsdirektoratet (tidligere SFT) sier at det er Oslo Havn som bør kommentere dette regnestykket. Ifølge de opplysninger Klif har fått fra Oslo Havn kan det se ut som om det er lagt feil tall til grunn for regnestykket.

– En viktig faktor er egenvekten på sanden. En ting er sand på land i tørr tilstand, men når den ligger på bunnen og blir komprimert har ifølge Oslo Havn egenvekten økt til mellom ca. 1,6 og 2 tonn per kubikk, sier Høygaard.

Selv med to tonn per kubikk i egenvekt gir det en differanse på nærmere 60.000 kubikk.

Høygaard mener det at tildekkingsmassene også inneholder en del finkornet sand kan ha gjort at noe av sanden har spredt seg til områdene like rundt deponiet.

– Den mest finkornede sanden bruker lengre tid ned til bunnen og noe av den kan derfor havne utenfor deponiområdet. Dette kan egentlig være positivt fordi disse rene massene tildekker forurensede masser i disse områdene også, sier han.

Slik Høygaard tolker rapportene tilsier de ikke at sanden har sunket ned i slammassene i noe omfang.

Klif har nå sendt brev til Oslo Havn hvor de setter en frist tidlig på høsten for en plan for gjenopptakelse av tildekkingen slik at man oppnår kravet om 40 centimeter tildekking.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere