*Nettavisen* Nyheter.

Klimavennlig øl til okseribbe

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. (FOTO: Paal Audestad)

Frisk fruktighet er nøkkelen til suksess denne uka.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALT: Globe Ale, Nørrebro Bryghus, København.

Det nærmer seg jul, og ribbene står i giv akt før sesongen sparkes i gang for alvor.

Om dette er et forsøk fra Tom-Victors side på å lette trykket på grisen i disse influensatider er jeg jaggu ikke sikker på, men at det er godt kan jeg skrive under på. Personlig må jeg innrømme at jeg liker denne typen mat innimellom alt det tradisjonelle norske vi overøses med på denne årstiden.

Her er det saftige, møre, spicy og ganske fete ribbebiter. Både i kjøtt og saus er det breddfullt av umami. Da er friskhet er stikkord, både for å matche det fete og til umamien.

I tillegg krever den sterke smaken noe sødme og tydelig fruktighet. Jo sterkere du lager retten, desto mer fruktighet og sødme trenger du.

Kelner, vi vil ha øl

Et leskende, lyst øl av pilsnerkvalitet vil gjøre mange glade. Det oppleves som forfriskende, og er usnobbete nok til å kle måltidet godt.

Med en helt ordinær pils er selvfølgelig veien kort til nærmeste dagligvare.

Men det er langt festligere veier å gå enn til Rimi. En litt mørkere og mer krydret ale er et mer spennende valg.

Eksempelvis 10548 Globe Ale, Nørrebro Bryghus, København, Danmark. Kr 64,50, 0,5l (Grunnsortiment) som er et friskt og fruktig øl uten særlig kanter. Det er utmerket til litt fete og halvsterke retter som dette, og er deilig å drikke også uten mat til.

Et annet aspekt er at dette ølet er klimavennlig – visstnok helt CO2-nøytralt. Litt å tenke på i disse dager.

Litt mer trøkk er det i 20499 Amber Ale, Nøgne Ø, Grimstad, Norge. Kr 59,90, 0,5 l. (Fullsortiment) som er fastere, tettere og mer humlekrydret, men allikevel med en behagelig maltsødme. Et godt valg for dem som liker litt mer friksjon og kraftigere smak og struktur i ølet.

Vin som alternativ

Er det kun vin som gjelder hos deg, er det flere muligheter. Friskhet og frukt er viktig, og vinen bør ikke bli altfor lett til den fete maten. Riesling og dens like er et godt utgangspunkt.

For eksempel 46574 Wachenheimer Riesling Trocken 2008 Bürklin-Wolf, Pfalz, Tyskland. Kr 143,20 (Fullsortiment) som har en god balanse mellom frukt og friskhet. Vinen er riktignok lett, men allikevel med nok frukt til å friske opp etter munnfullene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.