RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klimavin for miljøet


Vinimportør på Ullern, Arne Sommerfeldt (t.h.), og designer Ivar Løchen, begge Holmen-beboere, er stolte av å kunne lansere den første klimavin, en treliters Chateau le Cluzeau. Den er økologisk fremstilt og gir tilbake til miljøet via klimakvoter. Foto: Fredrik Eckhoff
Vinimportør på Ullern, Arne Sommerfeldt (t.h.), og designer Ivar Løchen, begge Holmen-beboere, er stolte av å kunne lansere den første klimavin, en treliters Chateau le Cluzeau. Den er økologisk fremstilt og gir tilbake til miljøet via klimakvoter. Foto: Fredrik Eckhoff
Et Ullern-firma lanserer i disse dager noe så unikt som en rødvin som bidrar til bedre klima.

ULLERN/HOLMEN: Denne vinen skal ikke redde verden, men vi ønsker å vise at det går an å lage en konsumvare som gir CO2-reduksjon, sier en entusiastisk Arne Sommerfeldt i Bevco AS, som holder til i Ullern allé. Det siste året har firmaet jobbet med å utvikle en boksvin som både er økologisk fremstilt og som skal gi tilbake til miljøet.

Hjelp til fattige land

Ved hjelp av miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender har firmaet regnet ut at produksjon av en treliterskartong med rødvinen Chateau le Cluzeau medfører utslipp på rundt 3,2 kilo CO2. For hver kartong som selges, vil Bevco betale for å redusere CO2-utslippene med 18 kilo.

Dette medfører at for hver solgte boks, reduseres utslippet med cirka 14,8 kilo, forteller Sommerfeldt.

I praksis betyr dette at firmaet gir støtte til fattige land.

For eksempel erstattes strøm fra dieselgeneratorer i Bihar i India med miljøvennlig strøm fra biomasseanlegg. Pengene kanaliseres gjennom Framtiden i våre henders prosjekt "Mitt klima". Strenge kontrollordninger garanterer at pengene går til reelle utslippsreduksjoner, sier han.

Til selvkost

Sommerfeldt har mange år bak seg i bransjen, mens Bevco A ble dannet så sent som i mars 2006 og er en relativt liten aktør.

Dette prosjektet kan vel ikke lønne seg for dere?

Nei, vår fortjeneste på denne vinen forsvinner og går til klimakvoter i stedet. Vi får kun dekket kostnadene, sier Sommerfeldt, som har brukt mye tid på klimavinen det siste året.

Han mener tiden absolutt var moden for klimavin.

Nå er det veldig fokus på miljø, men det er mest snakk. Vi hadde lyst til å gjøre noe, sier han.

God hverdags-bordaux

Hva kan du si om denne vinen?

Det er en rød bordaux, som ikke har vært på eik. Den er god til for eksemepel grillmat og ost, en lett å like-vin, mener Sommerfeldt.

Han har fått gratis hjelp av designer Ivar Løchen, som har kommet opp med både Klimavin-logoen og designen på kartongen.

Steinar Lem i Framtiden i våre hender har følgende å si om klimavinen:

Denne vinen kan nytes med god miljøsamvittighet.

Også i hvitt?

Arne Sommerfeldt kan også røpe at hvis dette miljøkonseptet slår an, får vi se klimavin-logoen også på en hvitvin en gang i fremtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere