*Nettavisen* Nyheter.

Klippet snoren til nytt dagsenter

Bydel Bjerke har to dagsentre for eldre fra før. Nå er det blitt tre.

REFSTAD: En stolt bydelsledelse kunne klippe over snoren til det nyåpnede Bjerke dagsenter sist uke. Tilbudet er etterlengtet og settes stor pris på av nærområdets eldre befolkning.
- Vi har det godt her. Kjempefint at bydelen åpner et nytt dagsenter. Dette er noe vi har savnet, skryter Arne Kjell Olsen (80) og får full støtte av venninnen Borghild Helgå (77).

Ikke så mye alene

- Det er veldig fint å være her. Man kommer sammen med andre og kan slå av en prat. Det er fint å ha litt sosialt fellesskap med andre enn de du ellers treffer, forteller hun.
Det er ikke hver dag en bydel opplever å få mye skryt og ros. Men det skjedde på fredag, da bydel Bjerke uhøytidelig kunne erklære det nye dagsenteret i Refstadveien 4 åpent. Eldre og pårørende var samlet til kaker og kaffe for å overvære begivenheten. Rolf Bakken, resultatsjef for bolig og dagtilbud, er tilfreds med at et nytt treffsted for eldre mennesker nå er på plass. Tilbudet retter seg mot hjemmeboende pensjonister som kan ha vansker med å komme seg ut. Denne gruppen har lett for å bli sittende isolert foran fjernsynsapparatet.
- Vi ser at veldig mange kommer seg og blomster opp når de kommer på dagsenter. De slipper å være alene, samtidig som pårørende får en avlastning, forteller Bakken til Lokalavisen Groruddalen.
Dagligstuen er pusset opp og fremstår lyst og trivelig. Kjøkkenet er oppgradert, og handikaptoalett installert. De eldre får et næringsrikt måltid mens de er på dagsenteret.
Leder av bydelsutvalget, Torstein Winger fra Arbeiderpartiet, fikk æren av å klippe over snoren til dagsenteret. Han fortalte at en viktig målsetning for bydelen er at de fleste eldre kan bo hjemme lengst mulig. Det reduserer i sin tur behovet for sykehjemsplasser, påpekte Winger.
- Det er få som har som mål å komme på sykehjem. Vi dreier ressursene over i retning av å bo hjemme. Hvis vi kan hjelpe 4-5 mennesker til å bo hjemme, har vi spart sykehjemsutgifter, slik at vi heller kan hjelpe med andre tiltak. Her hjelper vi 25 brukere tilsammen. Det er et verdifullt supplement til dagsentrene på Årvoll og Økern, sa han.
En hyggelig bieffekt av åpningen, er at ventelistene på å få plass på dagsenter, nå reduseres vesentlig.
- Det er gledelig. Dette huset vil være i bruk hele dagen og på kveldstid. Vi gir dere et meningsfylt tilbud og næringsrik mat, fremholdt Ap-politikeren.

Blomstrer opp igjen

Personalet som jobber med eldre kunne fortelle at dagsentertilbud bidrar til å få de eldre på beina igjen, både mentalt og fysisk.
- Vi ser at de blomstrer opp. De legger på seg og får brukt ressursene sine igjen, fortalte en av gjestene tilstede på åpningen.
Dagsenteret har et samarbeid på gang med Refstad barnehage. Poenget er å besøke hverandre, slik at barna kan oppleve kontakt med eldre, og omvendt. Kjell Jørstad (79) fra Veitvet legger turen innom dagsenteret tre ganger i uka. Han trekker frem maten som noe av det han setter pris på.
- Jeg bor alene, så dette er alle tiders. Nå har jeg noe å gå til. Jeg slipper å glane på tv hele tiden, sier han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.