RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kloakk i vannet

Prøver har vist altfor mange tarmbakterier i vannet på Sollerudstranda og Hydrostranda. Helse- og velferdsetaten fraråder bading før tre nye prøver har vist at vannkvaliteten er god igjen.

Hydrostranda/Sollerudstranda: Vannkvaliteten bestemmes utifra hvor mange tarmbakterier det er i vannet, og fredag i forrige uke hadde Sollerudstranda og Hydrostranda henholdsvis 1100 og 1300 tarmbakterier per 100 milliliter vann. Er det færre enn 100 tarmbakterier per 100 milliliter vann regnes kvaliteten som utmerket, mens mellom 100 og 1000 betyr god kvalitet.

Bedre resultater denne uken

Tirsdag var overingeniør Tore Joranger fra Helse- og velferdsetaten på de to strendene og tok nye prøver.
- Når det er påvist dårlig vannkvalitet tar vi nye prøver hver dag, sier Joranger, som kan fortelle at mandagens prøver viste utmerket kvalitet.
Da hadde Sollerudstranda 73 tarmbakterier per 100 milliliter vann, mens Hydrostranda hadde 33.
- Vi fraråder likevel folk å bade her, inntil tre nye prøver viser under 1000 tarmbakterier. Hvis tirsdagens og onsdagens prøver viser god eller utmerket kvalitet, tar vi ned varselskiltene her, sier Joranger.
Bakteriene i badevannet består hovedsakelig av e.coli-bakterier, og skyldes kloakkutslipp og fuglemøkk.
- På disse to strendene har mange fugler, samt utslipp fra renseanlegg på Lysaker ført til dårlig vannkvalitet tidligere. Denne gangen tror vi imidlertid et byggeprosjekt nord for Hydrostranda er grunnen. Tette kummer har gjort at kloakk har kommet ut i vannet, forklarer Joranger.

Føre-var-prinsippet

- Når vi påviser mange tarmbakterier i vannet er det et tegn på at det er kommet noe kloakk i vannet. Kloakken kan inneholde all verdens typer bakterier og virus som teoretisk kan gi smitte, forteller Frantz Leonard Nilsen, smittevernoverlege i Helse- og velferdsetaten.
Ifølge Nilsen er vanligste sykdommer å bli smittet av mage- og tarmsykdommer, som diaré og oppkast, infeksjoner i øyne og luftveier og hudirritasjon.
- Dette er sykdommer som lar seg behandle raskt. Jeg kan ikke huske at noen har blitt smittet av alvorlige infeksjonssykdommer etter å ha badet i vann i Norge, selv om det er teoretisk mulig. Vi har ikke fått rapporter på at noen har blitt smittet på Hydrostranda eller Sollerudstranda, men det er sjelden slikt rapporteres hit, sier Nilsen.
Han understreker at etaten kun undersøker muligheten for smitte, og at sannsynligheten for å bli syk er liten.
- Men det er jo tåpelig å utsette seg for risikoen.
Helse- og velferdsetaten oppdaterer oversikten over vannkvaliteten på alle badeplassene i Oslo regelmessig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere