*Nettavisen* Nyheter.

Klosterbibliotek på Hovedøya

Historiker Tore Vigerust arbeider for å gjøre sin store samling klosterlitteratur tilgjengelig for flere. Til sommeren åpner han helgebibliotek på Hovedøya.

HOVEDØYA: Tore Vigerust, også kjent som nestleder i bydelsutvalget i Gamle Oslo, har skrevet avhandling om klosterhistorie som en del av historie hovedfag. Det har resultert i om lag tusen bind med litteratur om ulike klosterordener.

Jeg vil ikke ha biblioteket hjemme lenger. Jeg vil at det skal komme andre til gode, sier Vigerust. Nå holder han på å klargjøre lokaler i andre etasje av Lavetthuset, like ved fergekaia på Hovedøyas nordside.

Samlingen omhandler blant annet bøker om ulike klosterordeners historie, middelalder- og reformasjonshistorie, inkvisisjonen og forholdet til paven. Biblioteket får også sannsynligvis en avdeling viet den koktiske kirke i Egypt, hvor de første klosterordener ble opprettet i år 300. Man kan også lese historien til Hovedøya.

Bøkene er foreløpig ikke til hjemlån, men det vil kanskje bli laget vandreutstillinger som kan lånes ut til andre bibliotek, sier Vigerust.

I Lavetthuset blir det også sannsynligvis etablert et klosterhistorisk museum. Nå
legges siste hånd på verket for biblioteket.

Jeg må pusse opp litt før biblioteket er klart for åpning. Jeg regner med at det vil være åpent for publikum lørdager og/eller søndager etter hvert, mens det også blir litt aktivitet i vinterhalvåret, sier Vigerust, som også opplyser at Eiendoms- og byfornyelsesetaten vil legge ut resten av Lavetthuset til leie på www.finn.no. Der kan ulike kulturforetak melde sin interesse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.