Kløyver granittblokker for hånd

Marek Stefanowski demonstrerer søndag steinhuggerteknikker på museet på Grorud.

Marek Stefanowski demonstrerer søndag steinhuggerteknikker på museet på Grorud. Foto: FOTO: PRIVAT

Steinhuggermuseet på Grorud viser søndag hvordan granittblokker blir delt og hugget til.

GRORUD: Marek Stefanowski er ansatt hos nabo Sigvartsen Steinindustri og stiller søndag med sterke hender og riktig redskap for å vise publikum hvordan de gamle steinhuggerne på Grorud jobbet.

Stefanowski har mange års erfaring med steinhugging og er innvandret til Norge fra Polen, i likhet med mange av steinhuggerne som jobbet i området i Grorudgranittens glanstid – mange innvandret fra Sverige og slo seg ned i området.

Løver og søyler

Steinhoggermuseet på Grorud ble åpnet i desember 2012 og viser historien om en av de viktigste næringsveiene i området vårt fra 1830-årene og et stykke inn på 1900-tallet.

Betong og mur tok etter hvert mer over bruken av granitt, men sporene etter steinindustrien på Grorud er fortsatt synlig i Oslo. Fra løvene foran Stortinget og grunnmuren på slottet til trappen og søylene på de gamle universitetsbygningene og vanlig kantstein på fortauene.

Les også: Skal løfte Stovner til nye høyder

Ravnkollen

Spor etter steinindustrien er veldig synlig mange steder i området; fra Årvollåsen i vest til Bånkall i øst. Etter et besøk på museet anbefales blant annet en tur opp til Ravnkollen på vestsiden av Romsås. Her ligger restene etter steinbrudd tett i tett oppover bakkene.

Museet holder til i Grorudveien 3 og er åpent disse søndager i høst: 21. september, 26. oktober, 30. november.

Andre saker fra Lokalavisen Groruddalen:

Hadde 3,29 i promille da han krasjet inn i en bensinpumpe

Skal løfte Stovner til nye høyder

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.